Política 07/11/2014

La Moncloa adverteix a Mas que no "forci" els ciutadans a "incomplir la llei": "La prudència no és mala consellera"

"Pot considerar que està per sobre del bé o del mal, però li demano que no faci que ni un sol funcionari hagi de prendre decisions que li generin inquietuds", adverteix Sáenz de Santamaría

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl govern espanyol ha encaixat amb fredor la decisió del la Generalitat de seguir tutelant l'organització del nou 9-N tot i el veto del Tribunal Constitucional i continua sense revelar com actuarà el diumenge. Ara bé, ha advertit al president del Govern, Artur Mas, que no "imposi" als ciutadans prendre "decisions" que puguin "forçar-los a l'incompliment de la llei", amb una amenaça indirecta a tots aquells voluntaris que participaran en la organització del nou 9-N i que podrien arribar a cometre alguna infracció segons el punt de vista de l'executiu central -la Generalitat els acaba de cedir l'execució de la votació-. Madrid es pregunta "què més necessita" Mas per renunciar a la consulta i recorda que "la prudència és bona consellera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El president de la Generalitat pot considerar que està per sobre del bé o del mal, però li demano que no faci que ni un sol funcionari, ni responsable polític aquest dia hagi de prendre decisions que li generin inquietuds", ha advertit la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. "Ell pot estar tranquil perquè no ha firmat res", però "és que amb la seva actuació afecta a tercers que no tenen per què suportar la incertesa de si estan incomplint la llei, la incertesa de si tindran o no problemes en un futur, incerteses que s'estan generant. Demano que en almenys això respecti els catalans", ha afegit.

Tot i això, la Moncloa no ha donat detalls sobre què farà el nou 9-N si la Generalitat segueix organitzant la consulta. Fins ara i gairebé com un prec, l'executiu de Mariano Rajoy havia posat com a condició que Mas cedís l'organització de la cita a la societat civil per continuar evitant el xoc frontal. És a dir, fer entrar en joc la fiscalia per aconseguir resolucions judicials contra actes concrets abans de la consulta.

"Si la Generalitat no promou actuacions per al desenvolupament de la consulta no autoritzada, no sembla necessari requerir al TC ni als tribunals perquè no hi ha infracció", va dir dijous el ministre de Justícia, Rafael Catalá. "Ningú impedirà l'exercici de la llibertat d'expressió", va afegir com a avís per a navegants.

Però més enllà de la sentència del TC, la Moncloa s'escuda ara en assenyalar que la decisió del Tribunal Suprem de rebutjar mesures cautelaríssimes contra el nou 9-N a petició de la Generalitat estan donen més arguments a la invalidesa de la consulta. "Jo demanaria al president de la Generalitat que respecti les decisions dels processos que ell inicia, perquè això és ni defensar-se ell mateix de les decisions judicials que pren", ha dit Sáenz de Santamaría.

Rajoy enviarà l'últim missatge dissabte

La Moncloa es reserva un últim as a la màniga per advertir Mas. El PP ha organitzat d'última hora una convenció a Càceres de "bon govern" que està previst que clausuri Rajoy dissabte. Una bona excusa per enviar un missatge clar del govern espanyol a Catalunya a poques hores del nou 9-N. Fonts de la Moncloa assenyalen que l'executiu no té prevista cap compareixença diumenge ni tampoc dilluns, que és festiu a Madrid perquè és l'Almudena.

El TC s'ho pren amb calma

Pel que fa el Govern, aquest divendres ha presentat un nou recurs al TC perquè aixequi la suspensió del 9-N, en aquest cas de súplica. Demanen a l'alt tribunal que aclareixi quin abast té la impugnació i quines actuacions s'han d'aturar. Però la resposta del TC no arribarà fins passat diumenge. Segons fonts de la institució, el ple no té cap intenció de reunir-se d'urgència perquè la petició va en línia del que ja havia demanat anteriorment la Generalitat.

stats