Política 10/11/2014

Madrid minimitza la participació i apel·la a la 'majoria silenciosa'

Tant PP com PSOE i UPyD consideren que el suport al 9-N ha estat inferior al previst. IU es desmarca i opina que Rajoy és "el principal piròman"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Cues per votar a l'institut La Sedeta de Barcelona / FRANCESC MELCION

MadridEls dos grans partits espanyols no només s'aferren a la "legalitat" per carregar contra el 9-N. Membres tant del PP com dels PSOE, i també d'UPyD, han optat aquest dilluns per treure importància a la cita minimitzant la participació i apel·lant a la 'majoria silenciosa'. L'únic partit que se n'ha desmarcat ha estat Esquerra Unida, partidària del dret a decidir, que ha considerat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és el "principal piròman" per negar el procés participatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha considerat des de Toledo que el suport al 9-N ha estat "molt per sota" del que alguns pretenien. Javier Arenas ha repetit poc després la mateixa idea. El vicesecretari general de Política Autonòmica i Local del PP ha confiat que Mas "faci marxa enrere i s'oblidi d'il·legalitats" després de "l'evident rebuig de la majoria dels catalans a un procés il·legal". El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, considera que la majoria de catalans no van participar diumenge perquè "creu que no és el camí". "A la majoria dels catalans no els ha interessat el procés i no s'han molestat en participar", ha afegit.

Des de Barcelona, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assenyalat que "també han de ser respectats els milions de persones que no han participat en el 9-N". Hores abans, l'exlehendakari basc Patxi López ja havia puntualitzat que dos milions de persones "van atendre la crida nacionalista" però que hi ha "una majoria que no ho ha fet". Per a l'actual secretari d'Acció Política del PSOE, cal "respectar" tant als que van anar a votar com als que no ho van fer que, "per cert, van ser més".

I finalment, UPyD ha volgut proclamar el "fracàs total de Mas i companyia". El diputat al Congrés i candidat a presidir la Generalitat valenciana Toni Cantó ha assenyalat que la participació va ser molt baixa si es tenen en compte "totes les trampes que s'han fet" -"utilitzar diners i mitjans públics", ha dit-. "La mascarada que es va dur a terme ahir no s'hauria d'haver fet. I més quan després de fer totes les trampes que han fet i d'haver utilitzat diners públics i mitjans públics, només aconsegueixen que es presenti un 30%" de la població, ha conclòs.

stats