Política 13/11/2014

'The Economist' insta el govern espanyol a deixar votar els catalans

El diari econòmic assegura que el desig de fer un referèndum és "fort" però diu que si se celebrés Catalunya hauria de votar continuar sent part d'Espanya

Ara
2 min

BarcelonaEl diari britànic 'The Economist' insta aquest dijous el govern espanyol a deixar votar els catalans. En un editorial amb el títol 'Deixa'ls votar' avisa que el desig de celebrar un referèndum és fort però assegura que si se celebrés Catalunya hauria de votar continuar formant part d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel diari britànic, el govern espanyol hauria de permetre el referèndum, principalment, per raons "pràgmatiques". "Quan una regió té una entitat lingüística, cultural i ètnica reconeguda, no permetre'ls votar pot tenir efectes perversos", diu, i afegeix que en aquest sentit seria "equivocat" obligar a mantenir els quebequesos a Canadà, els escocesos al Regne Unit o els flamencs a Bèlgica, "si una clara majoria prefereix la independència".

Ara bé, afirma que en el cas de Catalunya les enquestes indiquen que aproximadament la meitat dels catalans volen la independència, però una gran majoria creuen que haurien de tenir el dret a decidir. "La evidència ens diu que rebutjant la segona demanda, Madrid està ajudant els separatistes", afirma 'The Economist'. Per tant, diu el diari, el govern espanyol hauria de permetre un referèndum a Catalunya.

L'editorial però, posa condicions. Com a mínim s'hauria d'exigir un 80% de participació, i fins i tot una segona volta al cap de tres anys, i afegeix que caldria un procés just amb una pregunta clara i una resposta clara, tal com estableix la Llei de Claredat del Canadà. Continua instant el govern espanyol a "persuadir" Catalunya per quedar-se, tal com va fer el govern britànic amb Escòcia i aposten perquè es prometi una "convenció constitucional que recuperi la distribució de poders pactada el 1978". Així defensa una revisió dels poders fiscals i una reforma federal a l'estil alemany.

stats