Política 19/07/2013

La Moncloa vigilarà que les autonomies no firmin tractats internacionals

El govern espanyol aprova l'avantprojecte de llei de tractats, que vol garantir que els territoris només puguin acordar convenis

Joan Faus
1 min

MadridEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de llei de tractats que busca posar ordre en la firma d'aquests convenis per part dels diferents òrgans de l'administració central, segons ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos de l'executiu central ha explicat que la legislació actual impedeix que les comunitats autònomes puguin firmar tractats internacionals -que només estan reservats a l'Estat- però sí els hi permet acordar convenis de tot tipus, sobre els quals hauran d'informar al ministeri d'Afers Estrangers, segons preveu la futura llei d'acció exterior. En aquest sentit, Sáenz de Santamaría ha explicat que la norma de tractats dotarà a l'Estat de "mecanismes per comprovar" que les autonomies no firmin tractats internacionals sinó només convenis.

Tot i aquesta estreta vigilància, ha avançat que les comunitats podran proposar a l'Estat que segelli determinats tractats amb altres països i podran participar en les negociacions. L'aprovació de la llei arriba en plena ofensiva de la Generalitat per internacionalitzar l'aposta per el dret a decidir.

stats