Política 07/07/2011

Puig anuncia que ha expulsat tres mossos per casos antics el dia que Aministia li toca el crostó pel 27-M

L'ONG ha enviat una carta al conseller per queixar-se de "l'ús excessiu de la força" en l'actuació de la plaça Catalunya el dia de la neteja del campament dels 'indignats'

Redacció
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha revelat aquest dijous que des que va arribar al departament, fa mig any, tres agents dels Mossos d'Esquadra han estat expulsats del cos. Es tracta de policies condemnats judicialment i quan la sentència ha estat ferma han perdut la condició de policia o han hagut de deixar el cos durant els anys que marqui la resolució judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puig ha volgut demostrar amb aquesta dada que el sistema persegueix i castiga els agents que s'excedeixen i maltracten detinguts o ciutadans al carrer. "S'ha demostrat que no van actuar correctament amb les seves funcions", ha dit. I ha afegit que la policia "ha d'actuar de forma exemplar".

Ha fet aquestes declaracions en una entrevista a la Federació de Ràdios Locals, segons informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). També ha abordat la polèmica pel codi ètic de la policia, que segons el seu punt de vista ha de projectar els "propis valors de la policia". Ha criticat el codi que va impulsar Joan Saura quan era conseller, i l'ha definit com "un reglament imposat des de fora per uns savis que intenten estigmatitzar la feina de la policia". El conseller considera que "s'ha perdut el respecte per la policia" i ha anunciat que impulsarà un nou codi, que substituirà el que va derogar.

Les paraules del conseller arriben hores després que s'hagi sabut que Amnistia Internacional (AI) li ha enviat des de Londres una carta que li retreu "l'ús excessiu de la força" en l'actuació del passat 27 de maig a la plaça Catalunya i li exigeix que obri una investigació independent, informa l'agència EFE.

La vicedirectora del Programa Regional per a Europa i Àsia Central d'AI, Jezerca Tigani, ha dit que és "motiu d'especial preocupació els informes i les evidències de l'ús de força excessiva a la plaça Catalunya de Barcelona, quan els Mossos d'Esquadra van intervenir per dispersar els manifestants", segons que ha indicat AI en un comunicat.

L'organització ha dedicat "diverses setmanes" a investigar els fets, durant les quals ha visionat "les imatges de vídeo de l'operació policial a les quals es va poder accedir fàcilment a internet" i s'ha tingut en compte la versió oficial dels fets i els testimonis de les persones presents, entre ells diversos advocats.

I la conclusió és que "hi va haver un ús excessiu de la força contra manifestants en actitud pacífica" i que "els agents antiavalots dels Mossos no anaven degudament identificats durant l'operatiu".

I ha exigit a la Generalitat que dugui a terme "una investigació independent, exhaustiva i eficaç de totes les denúncies, i que prengui mesures disciplinàries i, si és necessari, iniciï actuacions penals contra els agents de policia que van fer un ús excessiu de la força".

stats