Política 16/12/2011

Tres ajuntaments catalans denunciaran l'Estat

El Govern espanyol va calcular malament la previsió d'ingressos i ara els reté la bestreta dels anys 2008 i 2009

Guillem Genovès
2 min

Sant Vicenç dels HortsEls Ajuntaments de Sant Vicenç dels Horts, Caldes de Montbui i Jorba emprendran accions legals contra l’Estat. Ho han anunciat en una roda de premsa aquest matí a Sant Vicenç dels Horts els alcaldes de Sant Vicenç i Caldes de Montbui. El motiu: Hisenda va calcular amb massa optimisme la previsió d’ingressos dels municipis pels anys 2008 i 2009, quan la crisi econòmica ja havia esclatat i l’activitat econòmica ja s’havia començat a reduir. A finals de juliol d’aquest any, l’Estat va informar de la retenció corresponent a les bestretes d’aquests anys, que corresponen aproximadament a 1 milió d’euros que els ajuntaments de Sant Vicenç i Caldes deixaran de percebre. “El Govern espanyol va faltar als principis de transparència i eficàcia a l’hora de fer els pressupostos del 2008 i 2009”, ha denunciat l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, que ha afegit que ells també estan “al costat del Govern català” en la reclamació judicial dels 759 milions de la disposició addicional tercera de l’Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tal de reclamar els diners que Hisenda vol retenir, Junqueras ha anunciat que els tres ajuntaments presentaran un contenciós administratiu contra l’Estat “per defensar els interessos dels nostres ciutadans”.“L’Estat Espanyol està estafant la Generalitat amb els 759 milions i ara ho fa amb els ajuntaments” ha denunciat l’alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, que ha lamentat que el Govern espanyol faci pagar als municipis el seu error a l’hora de fer els comptes del 2008 i 2009.

En total, la retenció que l’Estat aplicarà als 946 municipis catalans puja a 600 milions d’euros, xifra que posa en escac els comptes dels ajuntaments en un temps de crisi que complica amb escreix els comptes municipals. A més, els únics municipis que poden tirar endavant un contenciós administratiu són els que prèviament havien presentat una requisitòria, que l’Estat els va denegar fa pocs mesos. Són comptats els municipis que van presentar aquesta requisitòria abans de la data límit que preveu la llei, ja que l’Estat va informar els ajuntaments de la retenció a finals de juliol, i molts ajuntaments no van tenir constància d’aquesta retenció fins que no van tornar de les vacances. “No és casual que l’Estat informés just abans de les vacances”, ha reblat Junqueras.

stats