Política 04/09/2013

Alberto Fabra avança que no forçarà Rita Barberá a deixar l'alcaldia de València en cas que aquesta sigui imputada en el cas Nóos

El president valencià defensa que Barberá no té cap càrrec de responsabilitat dins del govern valencià ni cap càrrec orgànic al partit o al grup parlamentari

Acn
3 min
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, i l'alcaldessa de València, Rita Barberá, durant un acte en una imatge d'arxiu

AlacantEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha avançat aquest dimecres que no forçarà Rita Barberá a deixar l'alcaldia de València ni l'acta de diputada a les Corts Valencianes en cas que sigui imputada per la justícia en el cas Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fabra ha respost d'aquesta manera a les preguntes dels mitjans sobre si apartaria Barberá de les seves responsabilitats per complir així amb la 'línia vermella' en contra de la corrupció que va anunciar. El president valencià ha recordat que sempre ha dit que apartarà qualsevol imputat per corrupció que ocupi un càrrec de responsabilitat dins del govern valencià o dins del grup parlamentari, i que en el cas de Barberá no és així.

"És el que vaig dir en el seu moment i és el que estem complint, que ningú intenti veure altres coses perquè l'alcaldessa ni ocupa cap càrrec al govern valencià, ni cap càrrec orgànic al partit ni està dins del comitè de direcció del grup parlamentari", ha defensat Alberto Fabra, que ha criticat que "s'intenta desvirtuar" la seva línia vermella.

El president valencià ha realitzat aquestes declaracions després d'inaugurar la línia 2 del tramvia entre Alacant i Sant Vicent del Raspeig.

La Fiscalia Anticorrupció va presentar el passat dilluns un escrit al TSJ valencià sol·licitant la imputació de Rita Barberá i de l'expresident Francisco Camps pels convenis que tant l'Ajuntament de València com la Generalitat Valenciana van signar amb l'Instituto Nóos, que dirigia Iñaki Urdangarin.

La instrucció judicial investiga els convenis que es van signar per a l'organització de les cimeres València Summit i del projecte de la candidatura de València per als Jocs Olímpics Europeus, que mai no es va celebrar. Segons l'escrit van existir diverses reunions de Barberá i Camps amb representats de l'Instituto Nóos entre els anys 2003 i 2004 per a la presentació del projecte València Summit, segons la declaració judicial del mateix Urdangarin, entre altres.

En aquestes reunions, Camps i Barberá donarien la seva aprovació al projecte acordant de manera verbal la seva celebració "donada l'ascendència que la seva posició de president de la Generalitat Valenciana i d'alcaldessa els conferia en l'àmbit dels corresponents organismes públics que estan sota la seva dependència".

En el cas del projecte de Jocs Olímpics Europeus, la Fiscalia assenyala "l'efectiva participació" de Francisco Camps com a "promotor del projecte, recaient sobre ells l'elecció de l'Instituto Nóos com adjudicatari del projecte i la decisió sobre l'import d'aquest".

En virtut d'aquestes consideracions, l'escrit argumenta que Camps i Barberá han de ser imputats per presumptes delictes de prevaricació, frau, malversació i tràfic d'influències. La Fiscalia observa que en els contractes signats amb Nóos es va prescindir del procediment establert per garantir els principis de publicitat, concurrència i transparència que ha de presidir l'ús dels fons públics i que es va decidir de manera arbitrària beneficiar Nóos "utilitzant de manera fraudulenta la figura del conveni de col·laboració".

Anticorrupció defensa que els responsables de Nóos van concertar amb les autoritats valencianes "beneficiar fraudulentament" aquesta associació "obviant deliberadament els procediments de contractació". La Fiscalia afegeix que els costos dels esdeveniments eren "totalment desproporcionats i gran part dels fons públics van ser objecte d'apropiació per part dels responsables de Nóos".

L'escrit també conclou que aquests fets no haurien estat possibles sense una "utilització fraudulenta" per part d'Urdangarin de la seva posició social i influència. Igualment, Camps i Barberá haurien utilitzat la seva ascendència institucional i posició per adjudicar els convenis.

stats