Política 09/09/2015

Albiol proposa un "acord de mínims" al PSC i C's per frenar el sobiranisme

Rajoy recorda que el seu govern és "el principal creditor de Catalunya" i el PP vol una clàusula al nou finançament perquè no es puguin crear estructures d'estat

Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha presentat aquest dimecres al matí el candidat del PP, Xavier García Albiol, en un esmorzar del Fòrum Europa a l'hotel Ritz de Madrid. Ha presenciat com el candidat del PP ha proposat un "acord de mínims" contra la independència a Ciutadans i el PSC. Serà una proposta de cinc punts que remetrà a Inés Arrimadas i Miquel Iceta demà, unes hores abans que comenci la campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret proposarà cinc mesures, que ell ha definit, però, com "un decàleg": la primera, garantir que ningú iniciarà un procés de ruptura; en segon lloc, mostrar el reconeixement a la pluralitat de Catalunya; en tercer lloc, exhibir voluntat d'avançar en el projecte d'Espanya; en quart, comprometre's amb un model de finançament basat en la solidaritat i la coresponsabilitat; en cinquè i darrer lloc, eliminar les estructures d’estat "internes i externes". Al model de finançament vol incloure una clàusula perquè no es puguin crear noves estructures d'estat.

Albiol ha volgut presentar-se com "el pont entre Catalunya i Espanya", i ha recordat que "la política espanyola es juga al Parlament". En aquest sentit, ha fet crítiques al PSOE per no mantenir el mateix discurs a tot Espanya sobre què cal fer amb Catalunya. Albiol, que en un intent de combatre la seva imatge xenòfoba conreada a Badalona s'ha mostrat favorable a acollir els refugiats sirians, ha donat per fet, després de les paraules del ministre de Defensa, Pedro Morenés, que ningú enviarà "tancs" perquè el procés s'aturarà "des del Parlament".

El cap de l'executiu ha recordat algunes de les concessions que, segons Rajoy, el seu govern ha fet a Catalunya en pro del "diàleg": "Hem atès tots els venciments de deute del govern català, som el principal creditor de Catalunya. Es finançaven al 7,75 amb els bons patriòtics i ara ho fan al 0%", ha afirmat.

Rajoy ha defensat la gestió d'Albiol a Badalona i ha lamentat que hagi estat desallotjat per un pacte d'esquerres que ha donat l'alcaldia a la CUP. Pel cap de l'executiu, les eleccions del 27-S "no són plebiscitàries, però són molt importants". Ha fet una crida als unionistes a votar "perquè no votin uns altres per vostè". El líder del PP ha afirmat que Albiol es presentarà "defensant la unitat d’Espanya i la sobirania nacional, que decidim el conjunt dels espanyols".

stats