Política 13/05/2015

L'ambaixada espanyola minimitza la crida al diàleg del Parlament danès: "Queda constància que és un afer intern"

Fonts de la diplomàcia espanyola treuen ferro al debat al 'Folketinget' i insisteixen que el procés sobiranista "no està a l'agenda europea"

Núria Orriols
2 min

BarcelonaL'ambaixada espanyola a Dinamarca treu ferro al debat que es va produir ahir al parlament danès sobre l'autodeterminació de Catalunya. Fonts de l'ambaixada, han apuntat a l'ARA, que el posicionament dels grups parlamentaris constata que el procés sobiranista és "un afer intern" de l'estat espanyol i demostra —segons ells una evidència— que "la independència no pot ser unilateral". A més, remarquen que el 'Folketinget' no insta "a res", ja que només emet una "opinió" sobre com s'ha de resoldre el conflicte català. I afegeixen que això no demostra que el procés sobiranista estigui a l'agenda europea i asseguren que tampoc es reconeix a Catalunya com una identitat pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cambra danesa va debatre ahir sobre l'autodeterminació de Catalunya i set dels vuit grups polítics representats van consensuar un text que avalava el diàleg sobre la independència a l'estat espanyol. En concret, el text disposava que la qüestió de la independència de Catalunya és un “assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol de Madrid”. Quina és la reacció de l'ambaixada? "No crec que es puguin extreure conclusions", apunta una de les fonts, "de diàleg ja n'hi ha Espanya".

Així, asseguren que el posicionament oficial del parlament danès no contradiu les tesis del govern espanyol, que "aposta pel diàleg i l'acord". "La independència només es pot tractar en un àmbit democràtic, no pot ser unilateral", "el text és molt neutre", afegeixen, "no crec que tingui res de positiu ni negatiu". Des de l'ambaixada asseveren que no poden pronunciar-se sobre un debat en el si de la cambra danesa, però apunten que el partit que no va donar suport a la moció, el xenòfob i euroescèptic Partit del Poble Danès, va assenyalar que "no era competència de Dinamarca opinar sobre assumptes interns d'altres països".

També apunten que la votació formal de la moció es farà dimarts de la setmana que ve. "No sé si llavors hi haurà hagut un canvi de posició", tot i que asseguren que no faran res perquè es produeixi. "No ens correspon opinar sobre això", afirmen.

stats