Política 18/12/2014

Forcadell: "La transversalitat va més enllà d'ERC i Convergència"

La presidenta de l'ANC diu que aspira a un acord que no es limiti a ERC i CDC, i afirma que l'organització independentista està disposada a replantejar l'aposta per la llista unitària si ha de servir per "preservar la unitat"

Ara
2 min
Carme Forcadell i Jaume Marfany llegint la Declaració de Novembre de l'ANC / CRISTINA CALDERER

Barcelona"La transversalitat per nosaltres va més enllà d'ERC i CDC". Tot d'atenció de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, que ha fet una crida a "incloure" el màxim de sensibilitats polítiques en el procés per assolir la independència. En declaracions a Catalunya Ràdio, Forcadell ha recordat que l'ANC és una organització que aglutina moltes sensibilitats polítiques i que centrarà la pressió "en el què i el quan" més que no en el com -llista i llistes- i el qui -qui formaria part d'aquesta llista o llistes-, un debat que ha generat tensions els últims dies en el si de l'organització, amb acusacions per la suposada alteració del resultat del procés deliberatiu territorial sobre la llista unitària que vol promoure Artur Mas, com va explicar l'ARA. "Tenim diversos punts de vista [dins l'ANC], militants de diversos partits i gent que no milita enlloc, però la línia de l'ANC la tenim clara: pressionar pel què i el quan, el més aviat possible", ha asseverat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Som molt transversals i tenim molta diversitat d'opinions, però tenim molt clar s'arribarà a un acord, que és inevitable", ha afirmat Forcadell, que llançava així també un missatge d'optimisme davant l'estira-i-arronsa dels dos principals actors polítics del procés. Forcadell ha admès que l'organització, que en el seu full de ruta i en l'anomenada declaració de Cornellà aposta obertament per una "candidatura transversal" de l'independentisme, està "oberta" a "qualsevol replantejament" per preservar la unitat política i social de l'independentisme en un moment clau.

"El full de ruta [de l'ANC] aposta per una candidatura transversal. Però també la majoria de partits es van posar d'acord amb una data i una pregunta [per la consulta] que no era la nostra, i vam dir que el més important era preservar la unitat i vam acceptar. Ara diem que si es posen d'acord amb una proposta que difereix de la nostra, el que no farem, és trencar la unitat", ha argumentat la presidenta de l'ANC, que també ha reivindicat que és paper seu fer el possible per facilitar acords amplis. "Per nosaltres una candidat transversal és més àmplia que això [ERC i CDC], perquè el que ens preocupa és que no quedi cap vot sobiranista fora".

Eleccions urgents

En qualsevol cas, però, Forcadell sí que ha estat clara sobre la urgència de la convocatòria de les eleccions referendàries, que volen que se celebrin abans de les eleccions municipals del maig del 2015 perquè el nou Parlament estigui constituït a la Primavera. De les seves paraules se n'extreu que no espera l'acord abans de Nadal, però sí per reis: "Ens agradaria molt que els reis ens portessin un gran regal".

stats