Política 30/09/2017

L'ANC considera que un "milió de vots" seria un "èxit desbordant" tenint en compte la "bel·ligerància" de l'Estat

Sànchez creu que la victòria del referèndum estarà determinada per la quantitat de col·legis oberts

N.orriols
2 min
ANC i Òmnium denuncien la vulneració de "drets i llibertats" i comparen Espanya amb Turquia

BarcelonaLes entitats sobiranistes han comparegut aquest dissabte, a 24 hores del referèndum, al Centre Internacional de Premsa de Barcelona, en el qual han denunciat la vulneració de "drets i llibertats" i han comparat Espanya amb Turquia davant els periodistes estrangers. També han aprofitat la compareixença per enviar un missatge intern: cridar a la mobilització per mantenir oberts els col·legis electorals i anar a acompanyats a votar diumenge davant la previsible presència policial. Tant Sànchez com Cuixart han instat la ciutadania a participar en les activitats impulsades per Escoles Obertes a partir d'avui i garantir, així, que aquest diumenge a la matinada no es podran tancar els punts de votació, tal com ha ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tenint en compte el nivell de "bel·ligerància" i "setge" de l'estat espanyol en el referèndum, Sànchez ha considerat que un "milió de vots" seria un "èxit desbordant". "Han posat el llistó molt alt", ha dit, però s'ha mostrat compromès des de l'ANC a "superar aquesta xifra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, s'han mostrat convençuts que demà els col·legis electorals estaran "a punt" per poder votar, tot i que han admès les dificultats. Per a Sànchez, la "victòria del referèndum" estarà determinada per la quantitat de col·legis electorals que es puguin obrir.

Per afrontar la situació d'aquest diumenge, en què es preveu presència policial, les entitats han recomanat anar acompanyats a votar a primera hora del matí. També han explicat que aquesta tarda donaran les darreres instruccions de mobilització per garantir que es podrà fer l'1-O.

"Espiral repressiva" de l'Estat

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha criticat l'"espiral repressiva" del govern espanyol i ha assegurat que l'Estat vol provocar un "estat de setge". Jordi Sànchez, per la seva banda, ha dit que aquest diumenge "està en joc" la democràcia a Catalunya però també a Europa: "Si acceptem que l'actitud autoritària de l'Estat guanyi, hauran perdut el conjunt de ciutadans europeus". Les entitats han denunciat els escorcolls, les detencions, la prohibició de drets d'expressió i el tancament de webs per intentar aturar el referèndum.

En aquest sentit, Sànchez ha demanat que, en la jornada de demà, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra actuïn "amb proporcionalitat" davant de gent que vol votar i que "desobeeixin" les ordres si consideren que poden crear desordre públic o empitjorar la situació. Les entitats també han cridat la ciutadania a mantenir l'actitud de "pacifisme" i "civisme" que fins ara ha caracteritzat les mobilitzacions independentistes. "No pot haver-hi cap millor resposta als intents de violència de la Guàrdia Civil que tot un poble amb la papereta per votar", ha dit Cuixart. El president de l'ANC, en aquest punt, també ha avisat que només els cossos de seguretat seran "responsables" del que pugui passar demà.

Pel que fa a l'entrada de la Guàrdia Civil al Centre de Telecomunicacions de la Generalitat, les entitats han considerat que no afectarà el funcionament del referèndum. Després de denunciar, altra vegada, els escorcolls de la policia en dependències de la Generalitat, han considerat que el Govern té a punt la logística del referèndum malgrat les traves judicials i policials.

stats