Política 13/06/2018

Torra veu "molt raonable" que l'1-O sigui declarat festa nacional tal com proposa l'ANC

El PP censura la iniciativa i acusa l'independentisme de "voler envair-ho tot"

Acn
2 min
Imatge de la resistència a l'Escola Ramon Llull de Barcelona el dia 1 d'octubre

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que declari l'1 d'octubre "festa nacional". En una entrada al seu compte oficial de Twitter, els seus responsables han escrit que l'1-O va ser el "punt de no retorn" del "camí cap a la independència", i han remarcat que el paper dels ajuntaments és "clau per avançar".

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha contestat a la proposta de l'entitat a través de Twitter: "Sembla un suggeriment molt raonable".

L'ANC celebra la iniciativa de l'Ajuntament de Seva (Osona), que aquest dilluns ha aprovat per unanimitat al ple municipal declarar l'1 d'octubre festa local. "Esperem que s'estengui arreu", ha escrit l'ANC a la popular xarxa social.

El PP censura la iniciativa

Per la seva banda, el PP ja ha censurat la iniciativa. El president dels populars catalans, Xavier García Albiol, ha titllat de "provocació" la proposta. "El dia 1 d'octubre no hi ha res a celebrar, va ser un dia trist per a tots els catalans, independentment que se sigui independentista o no; apostem de manera molt clara per oblidar el dia tan aviat com sigui possible", ha afirmat Albiol.

A les crítiques també s'hi ha afegit el secretari general dels populars catalans, Santi Rodríguez, ha acusat l'independentisme de "voler envair-ho tot, el conjunt de la societat, els espais públics i les festivitats". En declaracions a Ràdio 4, Rodríguez ha lamentat que els partits i entitats independentistes ho vulguin "envair tot amb la seva visió particular de Catalunya, que no és compartida pel conjunt". Per això, ha opinat que "qualsevol acció en aquest sentit és un error i no fa més que provocar diferències entre una part i una altra de la societat". El també diputat popular ha criticat que el Govern i els independentistes "neguin la fractura social" que pel PP és "evident".

stats