Política 28/12/2015

Un sector de l'ANC ja pressiona per forçar eleccions al març amb candidatura pròpia

Segons ha pogut saber l'ARA, un sector del Secretariat Nacional ha imposat una reunió extraordinària per dimecres en què vol forçar el debat d'un document de tres punts que inclou una consulta interna sobre una candidatura promoguda per l'entitat

M.colomer / Efe
2 min
Jordi Sànchez va pujar a l’escenari acompanyat del secretariat nacional de l’ANC per exigir unitat als 72 diputats independentistes de Junts pel Sí i la CUP.

BarcelonaUn sector de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) està promovent una consulta interna per impulsar una candidatura independentista unitària liderada per l'entitat –amb amenaça inclosa a qui no s'hi vulgui apuntar– de cara a unes eventuals eleccions catalanes al mes de març si no prosperés la investidura del president de la Generalitat. En un document de tres punts a què ha tingut accés l'ARA, proposen una consulta la setmana que ve per determinar l'impuls de la candidatura, quan encara la CUP no ha decidit si investirà o no Artur Mas. De fet, aquest és un debat que ja havien forçat, que va tensar l'entitat la primavera passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest sector ha forçat la convocatòria d'un Secretariat Nacional el dimecres 30 amb la intenció de posar sobre la taula la proposta, que fonts de l'ANC creuen que té poques opcions de prosperar, per bé que sí que tornarà a tensar internament una entitat que ara supera un dels seus moments més crítics. En el document, proposen una consulta interna a les bases entre el 4 i el 8 de gener per pronunciar-se sobre la proposta. Tot i així, segons les fonts consultades per l'ARA, el Secretariat extraordinari havia estat sol·licitat en previsió que l'assemblea de la CUP de diumenge decidís no investir Mas. L'empat i el nou ajornament de la decisió, però, fa aflorar un nou escenari que complica la presa d'una decisió per part del Secretariat el dia 30 quan la CUP encara no haurà resolt si investeix o no Mas. De manera que les fonts consultades veuen extemporani i fora de tota lògica que ara aparegui aquesta proposta.

Amenaça els partits que no hi vulguin jugar

El primer apartat del document a què ha tingut accés l'ARA insta a "impulsar una candidatura unitària i única de la societat civil i forces independentistes per presentar-se a les eleccions del març". En el segon apartat s'apunta que "es convidarà a participar en aquesta candidatura a tots els partits independentistes, així com totes aquelles personalitats que vulguin afegir-s'hi per portar el país a la independència".

L'apartat 'c' conté un clar advertiment cap als partits que no se sumin a la "candidatura unitària i única" que es propugna, ja que diu textualment: "Com que ja hem concedit als partits la seva oportunitat per conduir el procés i no han estat capaços, l'ANC serà bel·ligerant contra qualsevol altra candidatura que vulguin presentar aquests partits en les esmentades eleccions".

Si el resultat de la consulta als associats, en cas d'arribar-se a celebrar -fonts de l'entitat ho veuen inviable entre altres coses per incompatibilitat estatutària i per la precipitació- fos majoritàriament favorable a la proposta, "el secretariat nacional ordinari de l'ANC del dia 9 de gener de 2016 a Vic adoptarà la proposta i farà un comunicat oficial, en aquest sentit, el mateix dia 9", explica el document. En l'últim punt del text, s'afirma que a partir del dia 11, l'ANC "començarà a fer totes les gestions per dur a terme allò acordat", de manera que dóna per fet quin seria el posicionament de les bases. Més llenya al foc.

stats