Política 30/04/2019

L'independentisme convoca una concentració en contra del veto de la JEC a Puigdemont, Comín i Ponsatí el 26-M

L'ANC, Òmnium, JxCat, ERC i la CUP citen divendres a les set a la Delegació del govern espanyol

Ara
2 min
L'ANC convoca una concentració "per denunciar la manipulació de la Junta Electoral Central"

BarcelonaEls partits i les entitats independentistes han convocat una concentració unitària que tindrà lloc aquest divendres davant de la Delegació del govern espanyol amb la intenció de reclamar que l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí es puguin presentar a les eleccions europees del pròxim 26 de maig. "Sortirem al carrer per denunciar la manipulació de la Junta Electoral Central", diu el lema de la concentració, que cita els manifestants a les set de la tarda. La manifestació, impulsada per l'ANC, Òmnium, JxCat, ERC i la CUP, arriba com a protesta contra la decisió de la Junta Electoral Central, que ha exclòs l'expresident i els exconsellers dels comicis a l'Eurocambra.

"Divendres sortirem al carrer per denunciar la manipulació de la Junta Electoral Central, que ha prohibit al president Puigdemont i als consellers Comín i Ponsatí presentar-se a les eleccions europees", ha publicat a través del seu compte de Twitter, on expliquen que es manifestaran "pels drets civils i polítics" i per impedir la "manipulació electoral".

La concentració ha estat convocada després que ahir la Junta Electoral Central exclogués Carles Puigdemont i els dos exconsellers de la candidatura del 26-M arran d'un recurs que havien presentat Ciutadans i el Partit Popular. Tot i així, la decisió no va ser presa de manera unànime, ja que el seu propi president, vicepresident i dues vocals van votar-hi en contra. Davant d'uns arguments que JxCat va considerar "arbitraris i antidemocràtics", el vicepresident del Parlament, Josep Costa, va declarar en una roda de premsa que "aquesta resolució supera àmpliament qualsevol cosa que hagi pogut fer l’Estat des de l’1 d’Octubre", ja que es tracta d'una "decisió vergonyosa i grotesca”. JxCat va anunciar que presentaria un recurs per revertir la situació i que, mentre no es resolgui, substituiran "provisionalment" els tres candidats de la llista per evitar quedar-se fora a les eleccions europees.

També la CUP s'ha pronunciat respecte al veto de la JEC i ha proposat que les "forces democràtiques" consensuïn un boicot a les eleccions europees. La diputada d'aquest partit Maria Servent ha declarat que la suspensió de l'expresident i els exconsellers "és un primer assaig d'il·legalitzacions selectives de baixa intensitat" al qual cal fer front amb una "resposta col·lectiva i contundent". "Creiem que és un element que té prou pes perquè ens asseiem", ha dit la cupaire, que ha admès que els anticapitalistes encara no n'han parlat amb els altres partits i que confien poder-ho "valorar" amb ells aviat.

stats