POLÍTICA
Política 03/03/2014

L'ANC demanarà el vot pels partits que portin la consulta al programa de les europees

L'entitat signa un conveni amb l'Associació de Municipis per la Independència, que cedirà dependències municipals per recollir firmes perquè el Parlament declari la independència si l'estat veta la consulta

M.colomer
2 min

BarcelonaL'Assemblea Nacional Catalana farà campanya perquè la ciutadania participi a les eleccions europees i recomanarà el vot per als partits que portin la defensa de la consulta del 9 de novembre al programa electoral, encara que el redactat no sigui idèntic. Així ho ha explicat aquest dilluns la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que ha comparegut en roda de premsa amb l'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, per presentar l'acord que han signat les dues entitats per cedir espais municipals per recollir firmes en el marc de la campanya 'Signa un vot per la independència' del cap de setmana del 22 i 23 de març. La campanya pretén recollir "vots" anticipats per la independència per preparar el terreny davant l'eventual veto de l'Estat a la consulta del 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de setmana del 10 i 11 de gener, el primer de campanya massiva de recollida de firmes per reclamar al Parlament que declari la independència de forma unilateral si l'Estat impossibilita la del 9-N, l'ANC va recollir 235.000 firmes. Aquestes se sumen a les que ja havia recollit en successives proves pilot arreu del país. Ara, gràcies a l'acord amb l'AMI, la campanya del 22 i 23 de març permetrà arribar a 800 municipis, el 98,5% de la població catalana, amb 1.000 punts de recollida i 3.500 apoderats. "Allà on no arribi l'ANC, arribarà l'AMI", explicava aquest dilluns Carme Forcadell, convençuda que el fet que els municipis i alcaldes adherits a l'AMI s'integrin a la campanya farà "esvair" dubtes a la gent que li fa "por" o bé pensa "que fa alguna cosa il·legal" en estampar la seva signatura a favor de la proclamació de la independència. De fet, la campanya 'Signa un vot per la independència' es basa el el dret de petició que garanteixen tant la Constitució espanyola, com els tractats europeus i el mateix Estatut.

Partits de l'antic paradigma polític

Davant la negativa d'ICV a compartir el redactat d'un dels punts del programa de les europees en defensa de la consulta -els ecosocialistes el portaran, però no compartiran redactat-, Josep Maria Vila d'Abadal ha lamentat la "immaduresa" de partits que no ha citat explícitament però que ha considerat que continuen situats en l'antic paradigma polític basat en el càlcul exclusivament electoral per davant de l'interès de país. Forcadell, en canvi, ha estat més prudent, i ha afirmat que l'ANC "no donarà mai res per perdut", tampoc la possibilitat de sumar ICV en la defensa d'un punt en comú amb els altres partits sobiranistes. Això sí, ha fet una crida a la "discreció" per poder abordar la negociació amb garanties d'èxit. "Sisplau, partits, escolteu l'ANC", ha demanat Vila d'Abadal. L'Assemblea es torna a reunir aquest dilluns amb ICV, que ja ha avançat que tornarà a dir que 'no' a la proposta per compartir un punt idèntic amb la resta de formacions sobiranistes, malgrat que mantenen el seu compromís amb el dret a decidir i així ho explicitaran al programa electoral.

stats