Política 05/11/2019

L'ANC reclama configurar un front de bloqueig a la governabilitat de l’Estat després del 10-N

Les assemblees que van promoure la consulta critiquen que no es mulli a l'hora de demanar el vot

Xavi Tedó
3 min
L'ANC reclama configurar un front de bloqueig a la governabilitat de l’Estat

BarcelonaLa militància de l'ANC ha aprovat reclamar a les forces independentistes que es presenten a les eleccions generals que configurin "un front de bloqueig a la governabilitat de l’Estat". El sí s’ha imposat aclaparadorament amb el 97,8% dels vots, en una consulta en què han participat 9.582 membres (el 21,69% del cens).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El bloqueig s'ha de sustentar en "l'exigència de la retirada de les forces de seguretat de l’Estat, l’alliberament immediat de totes les preses i els presos polítics i el lliure retorn de tots els exiliats polítics", i en "avançar clarament en la culminació del procés d’autodeterminació, sense deslegitimar el referèndum de l’1-O". L'entitat considera que "l’acció política dels partits independentistes a les Corts ha de passar de manera indispensable" pel bloqueig, tenint present que "el conflicte polític no només no s’ha resolt, sinó que s’ha agreujat", i "la desmesurada reacció de les forces de seguretat" en les protestes per la sentència.

El posicionament dista molt de l'exigència que havien reclamat gairebé cent assemblees territorials, que volien una votació perquè l'entitat demanés el vot només per a les formacions que han deixat clar que no investiran cap representant dels partits que van donar suport al 155, en al·lusió al PSOE. Una recomanació que significaria a la pràctica que es demanés el vot únicament per a JxCat i la CUP, atès que ERC no ha descartat votar favorablement la investidura de Pedro Sánchez.

Aquestes assemblees han emès un comunicat avui on admeten que haurien preferit que la seva petició "hagués estat atesa des del primer moment i no a darrera hora (a quatre dies del dia de les votacions), i en uns termes més clars i concrets —tal com demanàvem— que els del text que finalment s’ha sotmès a votació aquest cap de setmana". "Entenem que d’haver-ho fet així segurament s’hauria facilitat la incorporació a l’acord de totes les forces independentistes i, a la vegada, ens hauria donat més marge per capitalitzar aquest compromís en favor de totes les candidatures independentistes que l’han subscrit", afegeixen abans de subratllar que "l’ANC ha d’estar només al servei dels interessos del país i escoltar sempre les bases en temes tan trascendentals i decisius com ho és aquest".

A Lleida la seva demanda sí que ha prosperat perquè és una de les assemblees que ha abanderat la iniciativa. En aquest sentit, la candidata de JxCat, Concepció Cañadell, i el de la CUP, Francesc Gabarell, es van comprometre ahir a no facilitar ni negociar la investidura de cap candidat del 155, cosa que encara no han fet els republicans. En el comunicat, aquestes assemblees han agraït avui JxCat i la CUP per haver signat el compromís i han assenyalat que esperen que ERC s'hi sumi. En qualsevol cas, les assemblees que han signat el document han avisat avui que només donaran suport a les candidatures que abans del dia de les votacions hagin subscrit aquest compromís.

La iniciativa va sorgir, com va avançar l'ARA, després que més de quaranta assemblees territorials, com les de Lleida, l'Hospitalet, Igualada, Sarrià-Sant Gervasi i Solsona, demanessin a l'octubre al secretariat nacional que es fes una consulta vinculant als socis perquè l'entitat només demanés el vot a les eleccions generals per a les formacions que es comprometin públicament i per escrit a "no pactar, facilitar, ni negociar la governabilitat de l'estat espanyol amb cap dels partits que van donar suport al 155".

L'entitat també exigeix que es trenquin tots els pactes amb el PSC

Pel que fa als pactes locals, l'ANC exigeix als partits independentistes que trenquin els pactes que encara mantenen amb el PSC. "L’actuació del govern del PSOE en els últims mesos fa encara més incomprensible el manteniment d’alguns acords en l’àmbit municipal, comarcal i a la Diputació de Barcelona amb un partit del bloc del 155", sosté el text aprovat.

stats