Política 20/07/2019

L'ANC registra un informe a l'ONU sobre "el declivi de drets a Espanya" i demana l'alliberament dels presos

El document es debatrà en el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides el gener del 2020

Acn
2 min
El Suprem descarta suspendre el judici si s'avancen les eleccions

BarcelonaL'ANC i l'Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO) han registrat un informe sobre "el declivi dels drets humans a Espanya" per a la revisió periòdica universal (RPU), que tindrà lloc al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sota aquest mecanisme, que té com a objectiu vigilar si els estats membres compleixen les seves obligacions en relació als drets humans, el Consell revisarà la situació d'Espanya el 22 de gener del 2020. En aquest document es posa l'accent en la "persecució" de representants polítics i activistes catalans a l'estat espanyol, així com de personalitats culturals. Segons informa l'ANC, l'informe se centra en les "vulneracions" de diversos drets humans i es demana la implementació "immediata" de la petició feta al govern espanyol per part del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU d'alliberar els polítics empresonats.

Entre els drets que l'ANC i l'UNPO denuncien que es vulneren a Espanya hi ha el dret a un judici just, el dret de reunió i manifestació, el dret de participació pública, el dret a la llengua i el dret a la llibertat i la seguretat de la persona, inclosa la prohibició de la detenció arbitrària.

El gener del 2020 tindrà lloc el ple per examinar l'RPU amb les revisions formals, i la situació concreta d'Espanya es revisarà el 22 de gener. L'estat espanyol podrà respondre a les conclusions a què arribi el Consell.

Segons l'ANC, s'ha elaborat aquest informe a causa del "declivi" a Espanya dels drets humans recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. El document posa èmfasi en la "violació de drets civils i polítics" del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, i recorda que Espanya l'ha signat i ratificat.

stats