CONSULTA
Política 10/01/2014

Ros diu ara que demanar la consulta al Congrés "no donaria cap resultat i generaria frustració"

L'alcalde de Lleida "espera i desitja" que el partit acabi tenint una "posició unànime" sobre la votació del 16 de gener al Parlament

Acn
3 min
Àngel Ros, alcalde de Lleida i dirigent del PSC, en una imatge d'arxiu, entrant a la seu del partit / CRISTINA CALDERER

LleidaL'alcalde de Lleida i diputat del PSC al Parlament, Àngel Ros, s'ha mostrat convençut que el PSC acabarà de definir de forma "col·lectiva" en la Comissió Executiva de dilluns i la reunió del grup parlamentari socialista de dimecres la posició que prendrà la formació en la votació que es farà el 16 de gener al Parlament per reclamar al Congrés la transferència de les competències que permetin a la Generalitat poder organitzar la consulta. Tot i això, l'alcalde de Lleida "espera i desitja" que la posició que acabi prenent el PSC dijous vinent sigui "unànime". A més, Ros ha defensat que fer aquesta petició al Congrés "no donaria cap resultat pràctic i generaria frustració a la societat catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el marc de l'esmorzar d'Any Nou de la Federació del PSC de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran amb els mitjans de comunicació, l'alcalde de Lleida i primer secretari de la federació, Àngel Ros, s'ha mostrat convençut que el dia 16 el vot del conjunt de diputats del PSC al Parlament sigui "unànime" i ha assegurat que la posició del seu vot sortirà del que es decideixi de forma "col·lectiva" en el marc de la Comissió Executiva del PSC de dilluns i de la reunió que el grup parlamentari celebrà dimecres vinent. Així mateix, ha dit que demanar al Congrés el traspàs de les competències a la Generalitat per poder organitzar la consulta mitjançant l'article 150.2 de la Constitució "no donaria cap resultat i generaria frustració a la societat catalana".

Les discrepàncies dins de CiU són més grans que en el PSC

Àngel Ros ha assegurat que la situació dins de CiU "és més complexa" que en el PSC, ja que en el si de la federació nacionalista hi ha "discrepàncies en polítiques econòmiques i socials", mentre que al PSC només hi ha "diferents visions de la política nacional" i no divergències en el model social i econòmic. Tot i això, per Ros, durant aquest 2014 caldrà aprofundir en un nou model de relacions entre Catalunya i l'Estat, que pel PSC passa per un model federal, que deixi de banda l'actual model autonòmic a través d'una reforma de la Constitució que reconegui la identitat diferencial de Catalunya dins l'estat espanyol en els àmbits fiscal, de respecte a les lleis i a la llengua i a la cultura catalanes.

Ros s'ha tornat a mostrar partidari de la celebració d'una consulta legal pactada amb l'Estat, i s'ha mostrat convençut que "un dia els catalans haurem de decidir el futur del país dins el marc legal". Pel diputat, "els socialistes hem avançat més en la reforma de l'Estat que el que ha avançat CiU i ERC des de Catalunya i el PP des de l'Estat" i ha assegurat que Rubalcaba ha parlat més amb Mas i les institucions catalanes que el mateix Rajoy sobre aquesta qüestió.

La candidatura catalana unitària a les europees, "un error polític de primera magnitud"

L'alcalde de Lleida i diputat al Parlament també ha qualificat "d'error polític de primera magnitud" pretendre "desideologitzar" les pròximes eleccions europees pel fet que dues formacions com són CiU i ERC, que defensen models socials i econòmics diferents, hi puguin concórrer plegades, ja que "la quota de mercat per capitalitzar les eleccions des del punt de vista nacional serà minsa". Per Ros, en aquests comicis "cal confrontar models ideològics diferents".

Per altra banda, Àngel Ros ha dit que fer coincidir el 2015 les eleccions municipals i les eleccions al Parlament "seria un error i una perversió a la tradició municipalista catalana que el país no mereix", de la mateixa manera que fer-les coincidir amb la data de la consulta del 9 de novembre del 2014, tot i que "veu difícil" que alguna d'aquestes opcions s'acabi materialitzant.

La reforma de l'avortament "ni tocava, ni calia"

Ros i la vicepresidenta del Congrés, Teresa Cunillera, han criticat la reforma de la llei de l'avortament que promou el PP perquè "no tocava, ni calia ni és prudent canviar una llei que la societat ha assumit". "La primera perjudicada per un avortament és la dona obligada a sotmetre-s'hi", segons Ros.

Finalment, el senador Paco Boya ha denunciat que bona part de les ajudes públiques anunciades pels governs català i espanyol perquè la Vall d'Aran pugui recuperar la plena normalitat després dels aiguats de l'estiu passat "no han arribat".

stats