Política 02/07/2013

ERC, ICV i la CUP reclamen una "projecció internacional" de la petició de la consulta

El portaveu parlamentari de CiU defensa la "responsabilitat" i el "rigor" de Mas a l'hora comunicar oficialment a Rajoy la intenció de fer una consulta a Catalunya

Clàudia Dinarès
2 min

BarcelonaLa petició de la consulta que farà via carta el president de la Generalitat, Artur Mas, a Mariano Rajoy, ha de ser notòria més enllà de les fronteres catalanes. Així ho han demanat els partits de l'oposició que defensen el dret a decidir i la necessitat de buscar alternatives si Madrid no autoritza la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha defensat que el full de ruta que defensa el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i la petició per carta a Rajoy que farà Mas es projectin a l'esfera pública, oficial i internacional. "El govern espanyol no ens vol escoltar quan li diem que volem fer una consulta", ha lamentat. El diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell ha titllat "d'acció políticament feble i jurídicament intranscendent" el gest d'enviar la carta a Rajoy. Vendrell ha insistit que el full de ruta del Pacte Nacional ha de pivotar a la comissió parlamentària que es constituirà dijous i ha insistit que cal portar al Congrés mecanismes polítics i legals contundents, com ara la reforma de la llei orgànica de referèndums. "Les passes legals no només s'han d'adreçar a Rajoy, sinó també a totes les institucions polítiques tant a nivell espanyol com internacional perquè es pronunciïn", ha subratllat.

També el diputat Quim Arrufat s'ha sumat a aquesta reivindicació. D'entrada, el portaveu de la CUP ha denunciat que s'hagi incomplert un dels primers punts de l'acord de governabilitat entre CiU i ERC que establia que la petició de la consulta a Madrid s'havia de materialitzar abans del 30 de juny. Arrufat ha aprofitat per aclarir que "no es tractava d'una carta, sinó que hauria d'haver estat una operació pública i diplomàtica amb projecció internacional tal com es va dir a les eleccions del 25-N". També ha tornat a demanar a ERC que exerceixi un paper actiu en el procés i eviti el lideratge exclusiu de CiU.

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha lamentat que "l'enviament de la carta es produeix amb molt de retard" i ha afegit que hi ha "una falta de sintonia" entre la celebració de la primera reunió pel Pacte Nacional i la "falta de conclusions d'aquesta reunió".

Davant aquestes peticions, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha defensat que el govern actuï amb "rigor" i "responsabilitat". "La comunitat internacional està molt pendent de Catalunya", ha alertat. El portaveu de la federació ha afegit que "a partir d'ara Rajoy no podrà dir més que no té constància d'una petició formal per part del govern català".

El bloc del 'no' segueix plantant batalla

Jordi Cañas, portaveu de Ciutadans al Parlament, ha assegurat que el "tàndem format per Mas i Junqueras" ja sap que la resposta que obtindran de Rajoy "és la Carta Magna", un text que el president del govern espanyol "va jurar fer complir". Paral·lelament, Ciutadans ha fet pública la intenció de revocar demà al Ple del Parlament la proposta perquè Núria de Gispert presideixi la comissió pel dret a decidir, que es constituirà dijous. "La presidenta del Parlament no pot estar presidint una institució separatista que no representa la totalitat dels catalans", ha insistit Cañas.

A aquesta revocació s'hi ha sumat també el Partit Popular de Catalunya. El portaveu parlamentari popular, Enric Millo, ha afirmat que demanar la consulta per carta a Rajoy és un "error" i que té l'objectiu "de generar crispació enlloc de buscar vies de diàleg".

stats