Política 10/07/2013

Mas a Montoro: "Qui punyeta finança qui? És Catalunya qui finança Espanya des de molts punts de vista"

El president de la Generalitat garanteix que continuarà fent acció exterior "faci el que faci" el govern espanyol

Acn
2 min
Artur Mas

Rio de Janeiro"Qui punyeta finança a qui? És Catalunya qui finança Espanya des de molts punts de vista". Així de clar s'ha expressat el president de la Generalitat, Artur Mas, en resposta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que aquest dimarts ha assegurat que és l'Estat qui paga els serveis que presta la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha replicat indignat que si la Generalitat finança els servies és gràcies als "esforços" dels catalans produint i pagant impostos. "I el ministre d'Hisenda ho hauria de saber perquè és una persona que sap coses i que és culta", ha reblat. D'altra banda, ha garantit que la Generalitat continuarà fent acció exterior "faci el que faci" el govern espanyol, en relació a la Llei d'acció exterior. En declaracions des de Rio de Janeiro, Mas ha replicat a Montoro amb vehemència. "No es pot presumir del que no es té", li ha dit el president de la Generalitat, tot recordant la feina que fan els catalans per produir i els impostos que paguen a les arques de l'Estat.

També s'ha referit a la Llei d'acció exterior que impulsa el govern espanyol. "No hi ha llei que pugui aturar el sentit comú i la modernitat. Seria absurd que ens limitessin. Faci el que faci el govern espanyol nosaltres seguirem sortint", ha deixat clar Mas, que ha remarcat que la Generalitat farà el que estigui en la seva mà "per treure el cap al món". "Si no estem morts", ha alertat Mas, que ha instat el govern espanyol a donar suport a la gent que té iniciativa per sortir.

Mas ha comentat la situació del Brasil i la seva previsió de gran creixement en els propers anys, però alhora ha comentat que cal tenir "prudència i cautela" amb aquest tipus d'operacions que mobilitzen gran quantitat de recursos. En tot cas, ha apuntat que el Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics ja estan assegurats, el que garanteix feina i oportunitats per a tots els catalans que vulguin invertir al Brasil.

El president català ha fet aquestes declaracions tot just abans de visitar les obres de la futura vil·la olímpica que albergarà els periodistes que cobriran els Jocs Olímpics del 2016. L'obra la fa un despatx d'arquitectes catalans, Alonso & Balaguer.

"Un dels processos de radicalitat democràtica més interessants del món"

Aquest dimecres el diari 'O Globo' publicarà una entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas, on se li pregunta pel procés del dret a decidir que està impulsant el Govern. Segons ha apuntat el propi president, en aquesta entrevista ha subratllat que el dret a decidir és un projecte "radicalment democràtic i pacífic, amb absència total de violència".

De fet, ha opinat que "és un dels processos de radicalitat democràtica més interessants del món, un procés modèlic des d'aquest punt de vista", ha dit. També ha recordat que una majoria del poble català va pronunciar-se a favor del dret a decidir en les darreres eleccions, i que el compromís del Govern és realitzar-la.

stats