Política 31/01/2012

La societat civil demana unitat a l'entorn del pacte fiscal contra "l'asfíxia financera"

Els sindicats donen suport a la reivindicació però alerten que si triomfa no pot servir per fer 'dumping' fiscal

Ferran Casas
2 min
Els participants en l'acte de reivindicació del pacte fiscal a l'Ateneu / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEls agents socials i part de la societat civil catalana han fet pinya avui a l'Ateneu Barcelonès per reforçar la posició catalana en la negociació del pacte fiscal amb Madrid. Els líders de CCOO i UGT, juntament amb els presidents de la històrica entitat, de la Societat d'Amics del País, de Foment del Treball i l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, han reclamat un canvi de l'actual sistema en la línia del concert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cadascun d'ells ha donat la seva visió de la situació fiscal de Catalunya. El més prudent ha sigut el líder de la patronal, Joaquim Gay de Montellà, que ha admès que han de ser els juristes els que diguin si és possible singularitzar Catalunya a nivell de finançament, mentre que els líders sindicals han fet una crida a un sistema similar al del concert basc. De fet, Joan Carles Gallego ha parlat de "concert econòmic solidari". Tant ell com Álvarez han alertat que el pacte fiscal, si triomfa, no pot suposar "'dumping' fiscal" i ser una excusa per abaixar impostos. Han demanat el concert, però també l'harmonització fiscal amb l'Estat i amb Europa per garantir més competitivitat i estat del benestar.

Miquel Roca, ponent constitucional i president dels Amics del País, ha afirmat que el seu paper ha de ser donar suport als líders polítics catalans per evitar la sensació de soledat del món institucional. Roca ha afirmat que avui l'ofec de Catalunya no són les muralles, com a la Barcelona del segle XIX, sinó l'asfíxia financera. Per ell la crisi no pot ser una excusa per perpetuar la situació. El president de l'Ateneu, Francesc Cabana, ha obert l'acte i ha fet la síntesi: "La unitat ara ha de ser un fet", ha exclamat.

Entre els convidats hi havia l'expresident Jordi Pujol, els consellers Joana Ortega i Andreu Mas-Colell, Rocío Martínez-Sempere, del PSC, Dolors Camats, d'ICV, i Anna Simó, d'ERC.

stats