Debat sobre el model d'estat

El PSOE vol posar al dia les autonomies tot i que admet que les duplicitats són mínimes

A la convenció del cap de setmana, els socialistes posaran l'accent en la necessitat que les comunitats autònomes cooperin entre elles

El responsable de política autonòmica del PSOE, Gaspar Zarrías, ha detallat les línies mestres del manifest autonòmic que aprovaran aquest cap de setmana a la convenció de Saragossa i que ja explica avui l'ARA en la seva edició de paper. Segons ha dit, el seu partit no vol "recentralitzar" l'Estat, sinó millorar "la cooperació lleial" per ser més "eficaços". Tot i això, ha admès que els casos de duplicitats entre administracions públiques "són l'excepció que confirma la regla" en un model d'estat en què "hi ha un repartiment competencial molt ajustat".

Per Zarrías, el PP sí que vol aprimar les autonomies per reforçar l'Estat i això, al seu parer, suposaria "un retrocés". Ells, assegura, aposten per "no imposar decisions de forma unilateral" des de Madrid que puguin ser considerades "paternalistes" i posen la lupa sobre la necessitat d'incrementar la cooperació entre comunitats autònomes, un mecanisme "que es fa servir poc".

El PSOE plantejarà aquest cap de setmana aprofundir en aquest terreny en temes com, per exemple, la creació de convenis entre comunitats autònomes per prestar serveis (en educació o sanitat a les zones que són a cavall de dues autonomies) o fer compres conjuntes –com en el tema dels fàrmacs–, o la unificació de llicències de caça, tal com plantegen des d'Extremadura. Això també obre la porta a celebrar conferències de presidents autonòmics sense presència del govern espanyol.

Pel Manuel Chaves, recuperar competències per a l'Estat "seria un error" i es tracta de mantenir un estat autonòmic que, segons diu, ha permès igualar el nivell de vida arreu de l'Estat.

Més continguts de