Política 06/06/2019

Pressió a Rivera perquè s’abstingui en la investidura de Sánchez

Abascal lamenta l'"anomalia" que es "forci" Felip VI a reunir-se amb "criminals"

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
5 min
Pablo Iglesias i Pedro Sánchez

MadridLa segona sessió de la ronda de consultes amb el rei FElip VI per a la investidura espanyola ha acabat amb una pressió a Albert Rivera perquè s’abstingui i faciliti el govern de Pedro Sánchez, que el líder de Ciutadans s’ha negat a entomar. El monarca s’ha entrevistat amb els cinc líders dels grans partits espanyols, i ha constat que només Podem estaria disposat a participar en una majoria de govern amb els socialistes. El líder del PP, Pablo Casado, li ha trasmès al rei que ni donarà suport ni s’abstindrà en aquesta investidura, Rivera que no té previst facilitar-la i Vox que votarà no.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casado ha considerat que l’allunyen del PSOE les grans línies estratègies de política, i ha citat en concret la política econòmica i la relació amb Catalunya. “Pedro Sánchez no té un projecte per a Espanya”, ha afirmat Casado, que s’ha reivindicat com a líder de l’oposició “des de la responsabilitat”. El líder del PP ha assegurat que no està en contra que Unió del Poble Navarrès es pugui abstenir a la investidura de Sánchez, a canvi que els regionalistes governin a la comunitat foral. El conservador sí que ha demanat que “la investidura no es dilati” perquè la inestabilitat pot tenir conseqüències negatives en l’economia espanyola, pot afectar a la força d’Espanya a Europa, i perquè la situació territorial, especialment a Catalunya “preocupa”, especialment per l’agenda de la tardor.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha insistit davant de Felip VI en la “necessitat” que a Espanya hi hagi un govern de coalició entre ells i el PSOE perquè s’obri un període d’estabilitat a Espanya amb “polítiques progressistes”. Segons Iglesias, el període sense eleccions que s’obre a l’Estat és una “magnífica oportunitat” per abordar les reformes necessàries.

El líder de la formació lila li ha transmès algunes de les prioritats polítiques del seu partit, com revertir les desigualtats o abandonar la línia iniciada amb les reformes laborals, agafant una direcció contrària, augmentant més el salari mínim, fins als 1.200 euros, o posant límits als contractes temporals. També ha indicat un eix per facilitar la conciliació laboral i familiar, amb una reducció de la jornada laboral, i una reforma fiscal que incrementi la pressió a les rendes altes, al mateix temps que es proposa la reducció de l’IVA en productes de primera necessitat o en calefacció, gas i electricitat.

Iglesias, doncs, ha transmès al cap de l’Estat els grans trets de la proposta negociadora que durà davant de Pedro Sánchez, en una negociació per formar un govern de coalició que encara no ha començat, i que ha considerat que hauria d’iniciar-se ja perquè “no hi ha temps a perdre”. A més, el líder lila ha considerat que “l’única manera” de controlar el compliment dels acords programàtics és a través del consell de ministres, i per això ha dit que no n'hi hauria prou pactant les mesures amb el PSOE, sinó que caldria també estar al govern.

El que no entra en el paquet de condicions per negociar amb els socialistes és la qüestió catalana. El cap de files d'En Comú Podem, que s’ha reunit abans que Iglesias amb el rei, ha defensat que el govern espanyol en funcions entomi el "diàleg" amb la Generalitat abans de la investidura, però ho ha relegat a una "proposta" i no una "condició" per al sí a la investidura. Iglesias també s'ha mostrat partidari que hi hagi diàleg amb l'independentisme, per bé que no ha volgut aprofundir en aquesta qüestió i ha defugit respondre si prefereix una investidura de Sánchez amb el suport dels partits regionalistes minoritaris o bé amb abstencions de les formacions independentistes.

L'acostament del PSOE a Cs

A més, Iglesias ha lamentat que en les últimes jornades Sánchez s’estigui acostant a Ciutadans. “No concebo que el candidat més votat arribi a una investidura sense haver tancat els suports”, ha afirmat Iglesias sobre la possibilitat que acabi votant ‘no’ a la investidura de Sánchez, en cas que el president en funcions es mostri refractari a l’entrada de ministres d’Unides Podem a l’executiu. El cap de files del partit lila ha reconegut que si el PSOE encara no ha arribat a un acord amb Cs és perquè Albert Rivera ha explicitat un cordó sanitari a Sánchez, per bé que aquest dijous des de Luxemburg José Luis Ábalos ha assegurat que hi ha línies obertes amb la formació taronja i "fins i tot amb el PP". "Tenim el repte de donar governabilitat a Espanya", ha argumentat el secretari d'organització socialista, que ha destacat que el Congrés és molt "plural" i que caldrà parlar amb "tots els grups" de cara a la resta de la legislatura.

És precisament pel temor que els socialistes s'inclinin cap a la dreta que Podem vol entrar al nou govern, i apressa el PSOE a iniciar les negociacions. De moment, el que hi ha és un "diàleg", en paraules d'Asens, de caràcter "informal" entre alguns dirigents de les dues formacions, però la fase de negociació no ha començat. Iglesias ha revelat que fa dues setmanes que no parla amb Sánchez però sí que ha admès que hi ha converses entre la vicepresidenta del PSOE, Adriana Lastra, i la número 2 de Podem, Irene Montero, així com entre Asens i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Rivera referma el no

De la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha mantingut en la seva opció de votar no a la investidura de Pedro Sánchez, i li ha traslladat la seva intenció de quedar-se a l’oposició, perquè “és on ens han col·locat els espanyols”, ha explicat en roda de premsa posterior a la trobada. “No donarem suport a Pedro Sánchez”, ha afirmat el dirigent taronja, que li ha demanat al president espanyol en funcions que formi govern i que posi en marxa la legislatura: “Li correspon a ell moure fitxa, perquè és l’únic candidat possible per formar govern”.

També ha carregat Rivera contra la possibilitat que el govern de Navarra es converteixi en un “intercanvi de cromos” per a la investidura espanyola, després que el líder de la formació aliada amb Cs i el PP s’obrís a abstenir-se a la investidura de Sánchez a canvi que el PSN els faciliti la seva.

Vox li trasllada el no a Sánchez

El líder de Vox, Santiago Abascal, s’ha reunit abans amb Felip VI en el marc de la ronda de contactes per a la investidura espanyola, i li ha transmès la negativa del seu partit a investir el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Segons el dirigent d’ultradreta, que ha comparegut al Congrés després de la trobada, sí que li ha transmès la seva voluntat de col·laborar en l’acció de govern posterior, sempre que vagi encaminada a aplicar el 155 a Catalunya. Abascal ha explicat que no ha rebut cap contacte de Sánchez per a la investidura, però ha deixat clar que no espera cap tipus de negociació, perquè no hi ha cap possibilitat de trobada.

Abascal ha començat la seva compareixença lamentant que es "forci" el monarca a reunir-se amb “suposats diputats” que van participar en un “cop d’estat” a Catalunya, i amb partits que van actuar com a “organitzacions criminals”, en referència a la reunió mantinguda abans amb Laura Borràs de JxCat. Tot i així, segons ha explicat, no li ha transmès al monarca aquesta inquietud, que ha considerat una “anomalia democràtica”.

El líder d’ultradreta també s’ha referit a les negociacions per als governs autonòmics i municipals, travades per la negativa de Ciutadans d’assumir la condició que posa Vox de reunions a tres per arribar a un pacte d’investidura. “No es pot acceptar”, ha conclòs Abascal, que ha valorat la possibilitat que no hi hagi un pacte abans de les constitucions dels ajuntaments, del pròxim dia 15: “Sempre podem fer mocions de censura".

stats