Política 23/10/2020

Abascal assegura que els pactes territorials amb el PP no perillen

El líder de Vox titlla "d'agressió" la resposta de Casado a la moció de censura, però afirma: "No tindran una resposta"

Ara
2 min
Santiago Abascal en una imatge d'arxiu

BarcelonaMalgrat el trencament que el PP va escenificar ahir amb Vox votant en contra de la moció de censura, el partit d'extrema dreta diu que no farà trontollar els pactes autonòmics i municipals que tenen amb els populars a Andalusia, Múrcia i Madrid. "No tindran una resposta", ha afirmat el líder de Vox, Santiago Abascal, en una entrevista a esRadio. "Vam dir llei a llei i pressupost a pressupost, i és el que seguirem fent", ha afegit. De fet, el mateix dirigent del partit d'extrema dreta ja va assegurar ahir que no prendrien cap decisió que fes caure aquests governs.

Ara bé, malgrat el missatge d'Abascal, ahir des d'Andalusia el partit d'extrema dreta no va actuar en conseqüència i va suspendre les negociacions dels pressupostos amb el govern de PP i Ciutadans, mentre a l'Ajuntament de Múrcia Vox va presentar una esmena a la totalitat als comptes. A la Comunitat de Madrid, els diputats de la formació d'extrema dreta van demanar a la presidenta del PP, Isabel Díaz Ayuso, que "no mossegui la mà" del grup que li va permetre la investidura. Abascal, però, ha volgut esvair dubtes sobre la governabilitat en aquests territoris, tot i que, mentre enviava aquest missatge, la diputada de Vox Macarena Olona avisava en una entrevista a TVE: "És el PP qui ha trencat amb Vox. Veurem en què es materialitza això".

Els diputats de Vox i el seu líder estan visiblement molestos pel to i el discurs del president del PP, Pablo Casado, però, segons sembla, han decidit mantenir els pactes territorials per evitar que un trencament es pugui traduir en una entrada de les esquerres al govern. "Tranquil·litat als espanyols, que han vist que hi ha alternatives a Andalusia, Múrcia i Madrid", ha afirmat Abascal. En aquest sentit, el líder de Vox ha insistit que la seva formació serà "responsable" i que "seguirà a l'oposició en aquests tres llocs". "Estic veritablement indignat amb Pablo Casado, però no portaré un tema personal al terreny polític", ha conclòs.

Vox es va quedar sol votant a favor de la moció de censura que van presentar contra el president espanyol, Pedro Sánchez. "La posició del PP en els últims temps no tenia sentit, ara hi ha milers d'espanyols políticament orfes perquè han votat el PP i no se senten representats. En aquest context, Vox ha de fer una reflexió i s'ha de dirigir a més espanyols dels que s'ha dirigit fins ara. Hem de donar aquesta alternativa als espanyols, no ens toca estirar més la corda", ha apuntat.

El PP referma el trencament amb Vox al Congrés

Des del PP han defensat la posició de Casado i han tret pit del seu discurs. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha criticat la moció de censura de Vox perquè considera que en realitat era una moció contra Casado. "Que presentin una moció contra el PP i que després pretenguin que el PP calli al Parlament, que abandonin tota l'esperança", ha etzibat. Tot i que Abascal ja ha assegurat que el partit d'extrema dreta no posarà en perill els governs autonòmics i municipals, prèviament García Egea havia llançat un avís a Vox: "Si considera que ha de tombar uns pressupostos perquè s'ha sentit ofès al Parlament, que tothom sàpiga que li importa més el que diguin d'ell al Parlament que els ciutadans".

stats