Política 31/10/2019

Abascal demana el vot al cinturó metropolità contra la "gegantina traïció del PSC"

El líder de Vox inicia la campanya a Catalunya, on busca competir amb Cs en el discurs antiindependentista

Anna Mascaró
3 min
Abascal, aquesta tarda a l'Hospitalet

Barcelona"Benvinguts a la resistència!". Unes 2.000 persones han rebut aquest dijous el líder de Vox, Santiago Abascal, a l'Hospitalet de Llobregat en un mar de banderes espanyoles. Els guardaespatlles han hagut de forcejar amb alguns seguidors del dirigent del partit d'extrema dreta que, al crit de "Puigdemont a presó" i "Visca Espanya", s'amuntegaven per veure de prop el seu líder. El rebuig a l'exhumació de Franco i la indignació antiindependentista esperonen Vox de cara al 10-N, que avui ha obert campanya a Catalunya. Competeix amb la "dreteta covarda" –el PP– i els "penells" –Ciutadans–, però avui, buscant l'antic votant del PSC, Abascal ha demanat el vot al cinturó metropolità de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'Hospitalet, antic feu socialista", ha dit el líder de Vox: "No hi ha un lloc on es comprovi millor la gegantina traïció del PSC a tots els seus votants als quals ha deixat en mans del separatisme durant dècades". Abascal ha fet un homenatge als "pares que han deixat" la seva terra "per anar a treballar a un altre lloc de l'Espanya gran que es diu Catalunya", apel·lant al vot identitari, en termes similars als que ho feia Cs el 21-D. "El partit socialista els ha dit que els defensaria, i els ha mentit", ha continuat. "Els ha deixat en mans de traïdors com Maragall, Montilla, o aquell ballarí frívol que es diu Iceta, demanant perdó per ser espanyols". A tots els decebuts amb el PSC, ha recalcat, "Vox els allarga la mà i els diu que aquesta és casa seva".

El darrer CIS pronostica una davallada dels d'Abascal, que quedarien amb entre 14 i 21 diputats en lloc dels 24 que tenen en l'actualitat. A Barcelona podrien perdre l'escó que la formació va aconseguir treure el 28-A. Amb tot, el partit tindrà en aquests comicis més recursos i presència als mitjans de comunicació: aquest cop té dret a participar en els debats a la televisió pública ja que té representació al Congrés. Amb el PP en alça als sondejos, la formació buscarà créixer a costa del declivi de Cs.

Lluita pel votant unionista

Abanderant l'antiindependentisme, Abascal ha promès que si arriba al govern espanyol la seva primera mesura serà "ordenar la detenció i posada a disposició judicial" del president, Quim Torra, una promesa similar a la que va fer el president de Cs, Albert Rivera, el passat 20 d'octubre des de la plaça Sant Jaume, quan va apostar per "empresonar" els que vulguin trencar Espanya. "Torra a la masmorra!" ha cridat el líder de Vox, que ha tret pit, a més, d'haver exercit l'acusació popular en el judici de l'1-O.

En el mateix sentit s'ha expressat el candidat per Barcelona, Ignacio Garriga, que ha titllat d'"inacceptable" la resposta del constitucionalisme al "cop" de l'independentisme: "El PP, el PSOE i Cs van aplicar un 155 tardà, tou i a la mesura dels colpistes i els seus fins electorals, amb TV3 obert i Catalunya Ràdio insuflant odi cap a Espanya". Garriga ha hagut d'interrompre el seu discurs quan dos assistents a l'acte han mantingut una picabaralla. Han acabat expulsats del recinte pels organitzadors.

Però Abascal també ha marcat perfil social i ha promès "serveis socials", mesures en "habitatge per a les famílies i els veïns". Això sí: "Els compatriotes primer". Un tema en què també s'ha estès Garriga, en considerar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, culpable d'una manca de "seguretat" a la ciutat, amb barris que "s'incendien" o en què es veu "la immigració il·legal que roba, quan no viola".

Acusant el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de "posar un mort sobre la taula del debat electoral", Abascal ha sigut breu però clar al rebutjar l'exhumació de Franco, i ha promès als votants: "El més gran que teniu es diu Espanya i no permetrem que ens la prenguin".

stats