ABERRI EGUNA
Política 05/04/2015

El PNB demana a Rajoy que "respecti la decisió del poble" basc

El lehendakari Iñigo Urkullu demana "un temps per créixer en autogovern i transitar d'un fallit estat de les autonomies a una Europa d'estats plurinacionals"

Efe
1 min
El president del PNB, Andoni Ortuzar, amb el Lehendakari Íñigo Urkullu / MIGUEL TOÑA / EFE

Bilbao"Només demanem a Rajoy respecte, que no posi obstacles en el camí de la pau, respecte pel que les nostres institucions proposin i pel que el nostre poble, i només el nostre poble, decideixi", ha demanat el president del PNB, Andoni Ortuzar. Tant ell com el lehendakari, Iñigo Urkullu, han intervingut en l'acte de l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria) que aquest partit ha celebrat a la plaça Nova de Bilbao. Amb la vista posada en les eleccions municipals, el lema ha estat "Herriz Herri, Aberri" ('Poble a poble, pàtria').

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del PNB ha defensat l'actuació responsable del PNB i ha assegurat que el partit "sempre ha fet el que devia, i ara també". Ortuzar ha fet una comparació entre edificar una casa i el futur d'Euskadi: "Començar la casa per la teulada és ensorrament segur, i per això en el PNB fa molt de temps que treballem en els fonaments. Som el PNB, amb un compromís amb la construcció nacional d'Euskadi, però no una casa qualsevol, sinó una en què capiguem tots, amb l'aportació de tots, aquesta és la pàtria que volem i la que estem construint".

A més, Ortuzar ha criticat l'esquerra abertzale, a la qual ha dit que tot i estar "disposats a obrir un nou capítol […], cal tancar bé l'anterior". "Necessitem la pau i la convivència", ha sentenciat. Per la seva banda, el lehendakari també ha assegurat que arriba "un temps per créixer en autogovern i transitar d'un fallit estat de les autonomies a una Europa d'estats plurinacionals que reconegui la diversitat".

Per aconseguir-ho, Urkullu ha advocat, com en ocasions anteriors, per "pactar un nou estatus polític que reconegui la nació basca i permeti que aquest poble segueixi progressant".

stats