ABERRI EGUNA
Política 05/04/2015

Milers de persones reivindiquen a Pamplona que "la independència es l'única alternativa"

En la manifestació han participat representants de Bildu, EA, Aralar i Sortu

Europa Press
2 min

PamplonaMilers de persones han participat aquest diumenge a Pamplona en la manifestació convocada per la xarxa Independentistak amb motiu de la celebració de l'Aberri Eguna (Dia de la Pàtria Basca), en la qual han reivindicat que "al segle XXI la independència és l'única alternativa per a Euskal Herria".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La manifestació, en què han participat representants d'EH Bildu, ha començat passades les 12.20 i ha estat encapçalada per una gran ikurriña i la pancarta 'Independentzia'. Després de recórrer uns quants carrers del centre de Pamplona onejant ikurriñes, banderes de Navarra, Catalunya i Galícia i amenitzats per cançons tradicionals basques, la capçalera de la manifestació ha arribat passades les 13.10 al passeig de Sarasate, on s'ha celebrat l'acte polític.

A la marxa, en què segons la policia han participat unes 12.000 persones, han estat presents, entre d'altres representants polítics, el president de Sortu, Hasier Arraiz; el secretari general d'EA, Pello Urizar; el candidat d'EH Bildu a les eleccions forals, Adolfo Araiz; el diputat d'Amaiur Rafa Larreina; Patxi Zabaleta, Asun Fernández de Garaialde i Xabi Lasa, d'Aralar, a més de representants de Sortu com Pernando Barrena, Joseba Permach o Rufi Etxeberria.

Abans de començar la manifestació, en declaracions als periodistes, el cap de llista d'EH Bildu al Parlament de Navarra, Adolfo Araiz, ha destacat que aquest diumenge, dia de l'Aberri Eguna, els carrers de Pamplona "es tornen a omplir perquè se senti la veu del dret a decidir" i per reivindicar que volen ser "amos" del seu futur.

En aquest sentit, ha apostat perquè Navarra "definitivament pugui decidir sobre tot el que l'afecta sense cap tipus d'ingerències, sense imposicions des de Madrid". "Si fa 500 anys vam ser conquerits i la nostra veu va ser silenciada, la nostra capacitat de decisió ignorada i Navarra es va quedar al marge de la seva sobirania, ha arribat el moment del canvi", ha reivindicat.

En representació de la xarxa Independentistak, organitzadors de la manifestació, Txutxi Ariznabarreta ha remarcat que en l'Aberri Eguna d'aquest any volen transmetre "un missatge molt clar, que al segle XXI la independència és l'única alternativa per a Euskal Herria".

"Els possibilismes autonomistes del segle passat ja no serveixen. El nostre futur no té encaix dins dels estats espanyol i francès. No ens ofereixen la sobirania necessària per construir el nostre futur", ha afirmat. Segons la seva opinió, "tot i que es donen les condicions objectives necessàries per fer passos en la construcció de l'estat basc, els agents polítics encadenats als jocs tàctics i els interessos partidistes no són capaços d'acordar passos en clau estratègica", fet que, segons ha dit, "porta a la desesperança i a la resignació un ampli sector de la població".

stats