Política 15/12/2015

Vius fora i no pots votar? Un abstencionista està a punt per prestar-te el vot

Una web promou el vot prestat per pal·liar els efectes d'un sistema de vot des de l'estranger que fa aigües. Una altra web mira de conscienciar als joves perquè vagin a votar i provoquin un canvi

M.colomer / M.toro
2 min
La web mareagranate.es posa en contacte residents a l'estranger que no podran votar amb abstencionistes que els prestarien el vot/ ARA

BarcelonaLa ineficiència del sistema de vot pregat -Rajoy i Sánchez van coincidir en el cara a cara que estarien disposats a eliminar-lo- per als catalans i espanyols que viuen a l'estranger ha deixat a les últimes convocatòries electorals a Catalunya milers de residents a l'estranger sense possibilitats de votar. Una anomalia que es reprodueix aquest cop també a les eleccions espanyoles del 20 de desembre, i que ha activat col·lectius que busquen la manera de suplir el vot dels que es quedaran sense poder votar des de l'estranger. El fet que aquestes siguin unes eleccions que auguren un autèntic canvi de cicle a Espanya -l'adéu a 40 anys de bipartidisme-, però també en un context d'èxode juvenil a l'estranger per fugir d'una crisi que fa estralls, fa que aflorin amb més força les disfuncions del sistema, per la repercussió que pot tenir en el resultat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context apareix mareagranate.es, un "moviment transnacional i apartidista" format per "migrants" i "simpatitzants de l’estat espanyol", que vol combatre les causes que han provocat la crisi econòmica i social que els ha portat a emigrar. Es defineixen com una "extensió a fora del país" dels moviments socials que s'han activat els últims anys a Espanya, i articulen una plataforma de suport als emigrats. Entre les accions que promou, hi figura #rescatamivoto a espanyols residents a l'estranger que no podran exercir el seu dret a vot per les disfuncions del sistema. Xarxes per suplir els errors del sistema.

També en el context de canvi de cicle polític a Espanya apareix la web #sinovotas que capgiri el sistema polític espanyol. Ho argumenten amb un seguit de dades que indiquen que els joves tindrien preferències de vot ben diferents dels més grans, que opten per formacions conservadores i no fallen a les urnes.

Rivera, el més 'sexy' i el preferit per a una relació estable

També en l'àmbit web, però des d'una òptica completament diferent, la web de contactes Meetic ha fet pública una enquesta . Segons es desprèn dels resultats, elaborats a partir de les respostes de 2061 usuàries del portal, el 37% de les usuàries de la web mostren la seva preferència per Rivera pel seu aspecte físic i la seva forma de ser. En segon lloc hi hauria el socialista Pedro Sánchez, considerat el més atractiu per un 28% de les usuàries. Per darrere seu, tot i que a una gran distància, es troba el cap de llista d'IU, Alberto Garzón (16%).

L'enquesta també revela que Rivera seria el candidat que "més confiança" genera per a una relació de llarg termini, així com el preferit per "xerrar i prendre un cafè" (31%) o per passar, directament, una nit de festa. L'enquesta revela, també, que si es tractés de quedar amb un candidat per dinar, prop de la meitat de les enquestades no s'asseurien a taula amb Mariano Rajoy, "tret que fos per deixar-li les coses ben clares (45%)", apunta Meetic.

stats