Política 18/02/2020

Acord JxCat-ERC-PSC per desencallar els pressupostos del Parlament

Els diputats s'apujaran el sou un 1,1% i no un 1,75% com s'havia decidit inicialment

Quim Bertomeu / Pau Rumbo
2 min
Reunió aquest dimarts de la mesa del Parlament

BarcelonaAcord a tres bandes per desencallar els pressupostos del Parlament. JxCat, ERC i el PSC han arribat aquest dilluns a un pacte per aprovar el comptes de la cambra catalana. Finalment inclouen una pujada de sou dels diputats de l'1,1%, i no de l'1,75% com s'havia previst inicialment. A més, es dedicaran 50.000 euros perquè el Parlament aculli a la tardor la cimera europea de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), han explicat fonts parlamentàries. Aquesta cimera suposarà per a la cambra rebre la visita de representants d'una trentena de Parlaments europeus, una vintena dels quals estatals com ara França, Bèlgica, Croàcia i Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, avui els pressupostos de la cambra han rebut l'aval de la mesa del Parlament i la seva aprovació definitiva està prevista que es voti en el pròxim ple. Els pressupostos havien originat un xoc entre JxCat i ERC, però finalment aquest dilluns han aparcat les seves diferències.

Per deixar al marge les discrepàncies han hagut de fer equilibris. Quan va esclatar el problema, ERC no volia que els diputats s'apugessin el sou i JxCat s'oposava a dedicar diners extres a l'acte de la francofonia. Com ho han resolt? Els 141.000 euros inicials que es volien dedicar a l'augment de salari dels parlamentaris es quedaran en 91.000, i els 50.000 restants seran per a l'acte de la francofonia. Els comptes també inclouran la dotació pressupostària per a dos assessors per a Carlos Carrizosa (Cs), que la llei li dona dret a tenir com a cap de l'oposició. El total dels pressupostos puja a 62,9 milions d'euros. La xifra no ha variat respecte a la inicial i simplement s'han reordenat les partides.

Ciutadans: ara sí, ara no

L'anècdota del dia l'ha protagonitzada Ciutadans. Durant la reunió de la mesa en què s'ha desencallat el pressupost, hi han votat a favor. En canvi, un minuts després i en roda de premsa el president del grup parlamentari taronja, Carlos Carrizosa, s'ha trobat, mentre responia preguntes dels periodistes, amb la informació que els comptes inclourien diners per a la francofonia i ha anunciat el posicionament contrari: "Aquest acord no pot incorporar partides per a la francofonia o per a la glòria del president Torrent". Fonts parlamentàries admeten que als comptes això no es detalla específicament sinó que s'inclou en un capítol més ampli, però recorden que sempre s'ha fet així.

En qualsevol cas, encara que Cs s'acabin replantejant el seu sí inicial als comptes i acabin votant que no quan arribin al ple, els pressupostos no perillen. Pel que fa a la resta de grups, el PP i la CUP s'abstindran i els comuns hi votaran en contra.

L'enfrontament pels pressupostos del Parlament, que avui ha quedat resolt, va originar fa tres setmanes una situació inèdita a la cambra: quan es van portar per primera vegada al ple, cap partit hi va votar a favor. Això va obligar a refer-los i a tornar-los a negociar entre tots els grups. Si no hi ha més contratemps, quan es tornin a votar en el ple, tindran els 83 vots a favor de JxCat, ERC i el PSC. Seran suficients.

stats