Política 27/09/2018

Duque nega irregularitats en la societat del seu xalet i assegura que mai s'ha estalviat impostos

La Moncloa assegura que "no hi ha cas" i que Duque és "un gran ministre" i "un ciutadà exemplar"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque.

MadridEl ministeri de Ciència i Innovació, Pedro Duque, nega que hi hagi cap "irregularitat" o "il·legalitat" en les informacions publicades per 'OK Diario', segons les quals ell té una societat patrimonial per eludir suposadament el pagament d'impostos. Duque ha comparegut en roda de premsa després de parlar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que li ha traslladat tot el seu suport. Fonts de la Moncloa asseguren que "no hi ha cas", que Duque és "un gran ministre" i "un ciutadà exemplar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duque, de fet, ha assegurat que seguirà al capdavant del ministeri perquè no va cometre "cap irregularitat". "No crec que hi hagi hagut cap estalvi real d'impostos en absolut per tenir la societat", ha assenyalat. En l'inici de la seva intervenció, ha assegurat que des del govern espanyol es promocionava la creació d'aquestes societats patrimonials en casos com el seu, un matrimoni que vivia a l'estranger i tenia problemes per gestionar els seus immobles. Ha admès, en aquest sentit, que dins d'aquesta societat també hi ha la seva vivenda a Madrid, però que mai l'ha utilitzat com a societat patrimonial perquè no hi ha enviat beneficis propis per eludir impostos.

"El més important de tot és que em vaig assessorar molt bé per saber que no havia de facturar a la societat cap ingrés que no fos de la societat. I només hem facturat el lloguer de la casa quan hi havia algú, quan hem estat fora d'Espanya, i ha sigut l'única facturació que ha tingut", ha dit. Ara bé, ha puntualitzat després que s'han autollogat les cases cada vegada que hi han tornat a viure. Segons experts en fiscalitat, es tracta d'un procediment habitual.

Finalment, Duque ha al·legat que és molt difícil i, sobretot car, dissoldre actualment aquests tipus de societats. Un dels arguments que també ha donat és que la van crear "per si a la mama li passava alguna cosa al Turkmenistan" –la seva dona és diplomàtica i des del maig ambaixadora a Malta– o "al papa li explotava el coet". Consideraven així que els fills tindrien "menys problemes amb l'herència" amb la societat.

Caldrà veure ara si les explicacions satisfan l'oposició. Des de Ciutadans ja han registrat una petició de compareixença urgent del ministre a la comissió d'Hisenda perquè expliqui l'ús personal de societats interposades per pagar menys impostos.

Segons el digital, el ministre hauria adquirit un habitatge de luxe a Xàbia (Alacant) a nom de la societat patrimonial Copenhague Gestores de Inmuebles SL. La seva parella, María Consuelo Femenía, ambaixadora d'Espanya a Malta, figuraria juntament amb ell com a administradora solidària de la societat patrimonial, que suposadament no té personal contractat i està destinada a l'administració de béns patrimonials.

Podem i Compromís demanen explicacions

Podem i Compromís han exigit de bon matí explicacions a Duque. "Si això és així, s'haurà d'analitzar bé la informació i demanar les explicacions convenients i, si no són convincents, exigirem responsabilitats", ha advertit el diputat de Podem Segundo González en declaracions al Congrés. El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha subratllat que hauran d'escoltar les explicacions del ministre, però també d'Hisenda, per veure "si això es permetia". "No sembla que soni gaire bé, la notícia", ha afegit.

L'exdirector d'Hisenda nega irregularitats

El que va ser director de l'Agència Tributària entre el 1998 i el 2001, Ignacio Ruiz-Jarabo, ha parlat a Onda Cero sobre el cas. Ruiz-Jarabo ha tret responsabilitats al ministre perquè diu que les informacions publicades no constitueixen cap il·legalitat ni irregularitat, tot i que reconeix que Duque s'hauria estalviat l'impost sobre la renda de les persones físiques i l'impost de patrimoni. Assegura, però, que hi ha una diferència amb el cas de l'exministre de Cultura Màxim Huerta. Huerta va utilitzar la societat per canalitzar els ingressos personals i, segons Ruiz-Jarabo, no s'ha demostrat que això hagi passat en el cas de Duque.

stats