Política 21/03/2016

La complexa relació entre Ada Colau i Pablo Iglesias

L'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú reivindica Podem com "els millors aliats del canvi", després que en un llibre del periodista de l'ARA Joan Serra Carné hagi fet aflorar les diferències de fons amb Iglesias

Marc Colomer
2 min
Ada Colau, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón han acompanyat Xavier Domènech en un míting a l'Hospitalet / PERE VIRGILI

Barcelona"Hi ha un cert estil d'en Pablo [Iglesias] i del nucli impulsor de Podem amb el qual no connectem. Em fan sentir més catalana que mai, sempre ho dic. És una diferència d'estil, que és personal i política. I no saps on acaba una cosa i on comença l'altra". Així de clara i transparent s'expressa Ada Colau en el llibre 'Ada, la rebel·lió democràtica' (Ara Llibres), obra del periodista de l'ARA Joan Serra Carné, en què afloren les diferències de Colau amb Iglesias. L'alcaldessa arriba a parlar de l'"arrogància" del líder de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perquè Colau deixa clar al llarg de les converses que ha mantingut amb Joan Serra Carné la distància que veu entre la formació que lidera, Barcelona en Comú, i Podem: "Barcelona en Comú no és Podem. No ho ha sigut mai", expressa. Per bé que hi manté una entesa estratègica en benefici d'un canvi de fons en el sistema polític tant català com espanyol. Però quan parla de diferència d'estils entre ella i Pablo Iglesias, a què es refereix? "Potser en l'arrogància, en la forma d'expressar-se" del líder de Podem, sentencia.

Els recels vénen de lluny, admet Colau en el llibre. De quan encara era la cara visible de la plataforma contra els desnonaments (PAH), i els de Pablo Iglesias van adoptar Podem com a nom de la nova formació. "Ens va molestar moltíssim", explica l'alcaldessa de la capital catalana i exportaveu de la PAH, entitat que havia fet del "sí que es pot" la seva consigna de combat.

"Aliats", malgrat tot

La manera com s'expressa Colau sobre Iglesias i el nucli dur de Podem en un moment de convulsions internes de l'actual tercera força al Congrés ha generat un rebombori mediàtic i a les xarxes socials que ha portat l'alcaldessa a reivindicar via Twitter que, malgrat tot, reconeix en la formació morada "els millors aliats per al canvi". Diu també que Iglesias i Iñigo Errejón "són dos companys valents" amb qui els queden "moltes alegries per conquerir. Pesi a qui li pesi".

El nou número tres de Podem no veu diferències estratègiques

El que va ser designat nou número tres de Podem després que fos fulminat Sergio Pascual, Pablo Echenique, ha defensat aquest dilluns en declaracions a Cuatro que les "opinions sobre estils comunicatius són legítimes, però de discrepàncies polítiques, com diu la mateixa Ada, no n'hi ha". Relativitzava així la diferències expressades per Colau, que atribuïa no a "diferències" internes sinó a "diversitat", i més encara tenint en compte que "l'escenari polític català té la seva pròpia especificitat". Ha reivindicat Colau com a "persona indispensable en aquesta nova era política".

stats