CONSULTA
Política 27/08/2014

Colau defensa posar urnes "de manera 'gandhiana' i massiva" el 9-N tot i el veto del TC

La portaveu de Guanyem reivindica que el dret a decidir "és un dret fonamental i inqüestionable"

Europa Press
2 min

MadridLa portaveu de Guanyem Barcelona, Ada Colau, ha apostat aquest dimarts per col·locar urnes al carrer "de manera 'gandhiana', pacífica i massiva" perquè es faci la consulta del 9 de novembre i es decideixi sobre la sobirania catalana, tot i que el Tribunal Constitucional (TC) la declari eventualment il·legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a La Sexta recollides per Europa Press, Colau ha defensat el dret a decidir al·legant que "és un dret fonamental i inqüestionable" que en una democràcia la ciutadania tingui l'última paraula: "El que es reivindica és una cosa tan bàsica com el dret a decidir, a votar, a opinar, cosa que en la democràcia hauria de ser una normalitat, habitual, i no una excepció", ha asseverat.

Per Colau, és "inconcebible" no deixar els ciutadans que s'expressin i votin, cosa que segons la seva opinió és "un principi democràtic i irrenunciable". A més, ha insistit que hi ha una majoria ciutadana que "està disposada a desobeir" per poder opinar i ha dit que el debat sobre la sobirania de Catalunya "no es pot postergar més".

Tot i que Colau creu que cal esgotar els canals de la legalitat per a la celebració de la consulta, també considera que "hi ha legalitats injustes" i que "topen", com succeeix en aquest cas, amb la legalitat del Tribunal Constitucional i la del Parlament i els drets humans.

Debat ciutadà

A més, ha subratllat que la "no-independència judicial" del TC està "sota l'ombra de la sospita", ja que el seu president, Francisco Pérez de los Cobos, "és un militant reconegut del partit del govern" espanyol. En aquesta línia, ha subratllat que la legalitat no està "feta i acabada" sinó que és "fruit del debat, de la discussió i de la votació de la ciutadania".

Guanyem Barcelona, la plataforma ciutadana en què participa i que pretén guanyar l'alcaldia, advoca per "decidir-ho tot, abans i després del 9-N", per regenerar d'aquesta manera una democràcia que permeti als ciutadans "expressar-se regularment" sobre totes les qüestions que l'afecten, ha explicat Colau.

stats