POLÍTICA
Política 10/06/2014

Ada Colau: "La democràcia no es pidola, s'exerceix, el 9-N i cada dia, a Catalunya i Espanya"

Un acte a favor de la república uneix representants d'ERC, ICV, EUiA, la CUP, Procés Constituent i entitats socials a Sants

Roger Tugas
2 min
Ada Colau en un acte republicà amb diversos partits a les Cotxeres de Sants / PERE VIRGILI

BarcelonaL'exportaveu de la PAH, Ada Colau, ha criticat aquest dimarts CiU per defensar el dret a decidir dels catalans mentre evita mullar-se en el debat sobre monarquia o república a l'estat espanyol. "Qui creu en els drets humans ho fa a Catalunya, a Espanya, a l'Antàrtida o a la Lluna", ha etzibat en un acte favorable a la República a les cotxeres de Sants en què també hi participen Joan Herrera (ICV), Joan Tardà (ERC), Joan Mena (EUiA) i diversos activistes socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els catalans que diguin que el que passa a Espanya no els importa no em representen", ha insistit, i ha afegit que "no s'hi val a defensar el dret a decidir a Catalunya i votar a favor o abstenir-se amb l'abdicació".

Així, ha carregat contra els que "utilitzen una Constitució per no decidir si volem rei o no, per negar el dret a decidir a Catalunya i al conjunt de pobles, però no per garantir els drets". "És paper mullat", ha lamentat Colau, que ha reclamat "processos constituents a Catalunya i a Espanya". "La democràcia no es pidola, s'exerceix, el 9-N i cada dia, a Catalunya i Espanya", ha conclòs.

Amb la "rebel·lió catalana"

Al seu torn, Joan Herrera ha apuntat que, "qui vulgui impulsar un procés constituent a Espanya ha d'estar amb la rebel·lió catalana, i qui vulgui un procés constituent a Catalunya ha d'estar amb la rebel·lió espanyola". "Allò nou ha de ser la República, després ja l'adjectivarem", ha insistit. "Volem decidir a Catalunya i a la resta de l'Estat", ha coincidit Joan Mena.

Així mateix, Joan Tardà ha subratllat que "el 9-N els catalans decidirem si volem monarquia espanyola o república catalana i això no ho para ni Déu". En tot cas, ha apuntat que si el 9-N fa de pròleg d'un nou 14 d'abril, "la monarquia espanyola acabarà per rebentar". "Visca la república catalana, la república espanyola, la d'Euskal Herria i la de Galícia", ha conclòs.

Igualment, David Fernàndez ha denunciat que "qui ha abdicat és un gran delinqüent impune", per les seves relacions amb dictadors i amb gestors que han resultat defraudadors. Esther Vivas (Procés Constituent) finalment ha apostat per "l'obertura de processos constituents als diversos pobles de l'estat espanyol, independents però complementaris", per "fer caure el règim del 78".

stats