Política 23/03/2013

Agustí Colomines: "En un país seriós, seria lògic un govern d'unitat nacional"

Roger Mateos / Oriol March
2 min
Agustí Colomines: "En un país seriós, seria lògic un govern d'unitat nacional"

Agustí Colomines (Barcelona, 1957) deixarà de ser director de la Fundació CatDem -la fundació de CDC- a partir de l'1 d'abril. Artur Mas li va encarregar bastir la Casa Gran del Catalanisme en temps d'oposició i plega satisfet per "l'èxit" que considera que ha tingut al capdavant del think tank nacionalista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què plega?

Perquè s'ha tancat una etapa que vaig començar el 2007 amb l'encàrrec de la Casa Gran. Ara col·laboraré amb Artur Mas i el seu projecte des de la Universitat de Barcelona.

¿Els editorials de la CatDem crítics amb ERC, soci de govern de CiU, han precipitat el seu final al capdavant de la fundació?

No, res a veure. La meva no militància a CDC m'ha permès dir el que creia convenient.

Això ha generat recels al partit?

Mentiria si digués que hi ha hagut una gran dificultat. El màxim que m'han dit, a vegades, és que aixequés el peu de l'accelerador.

En tot cas, en el moment de saber-se la seva dimissió, hi va haver qui va especular que ERC havia demanat el seu cap a Mas.

És la part més cafre d'ERC, que cada vegada és més residual.

Ara els republicans donen suport parlamentari a CiU.

Estic a favor del rumb del pacte. Altra cosa és que critiqui que ERC vulgui fer un coitus interruptus permanent: ara estic a favor dels pressupostos, ara en contra, ara no vull aprovar la retallada a TV3... Això crea inestabilitat.

¿Té la sensació que ERC no ha madurat d'ençà del tripartit?

Oriol Junqueras no té res a veure amb allò, però a vegades a ERC li falta una mica de política. I a vegades la política requereix embrutar-se les mans. Hem de tenir en compte que la gent no es manifesta cada dia per la independència: si fos així, no caldria fer cadenes humanes.

¿Creu que ERC fa electoralisme per bastir el sorpasso a CiU?

Si CiU obté 40 diputats i ERC 30, el procés està mort.

CiU està perdent la centralitat?

CiU és el partit de la seguretat i ha de fer èmfasi en el procés cap a la independència. Sense l'ala moderada del sobiranisme -Unió i Duran, a qui hauríem d'inventar si no existís- no hi ha procés. No s'ha de vincular consulta i independència.

¿Cal aprofundir en els acostaments cap al PSC per no dependre només del suport dels republicans?

Si en un país seriós el president diu que estem en situació d'emergència nacional, ¿la conclusió lògica quina seria? Un govern d'unitat nacional. Això vol dir que els 104 diputats favorables al dret a decidir haurien d'empènyer per un executiu així.

La consulta el 2014 és precipitada?

Sí. Si arriba una oferta de diàleg de Madrid, ha d'implicar la consulta, tot i que les organitzacions empresarials -que a Catalunya són funcionarials i aquest és un dels nostres problemes- vulguin el pacte fiscal.

¿Cal actuar amb més contundència contra la corrupció política?

El que s'ha de fer és tallar tants caps com calgui. El procés que hem engegat ha de ser net.

stats