Política 21/05/2019

Qui és el diputat que ha presidit la mesa d'edat del Congrés?

Agustín Javier Zamarrón és el parlamentari més gran de la cambra i anava a la llista del PSOE per Burgos

Ara
2 min
Agustín Javier Zamarrón, el president de la mesa d'edat del Congrés

BarcelonaAgustín Javier Zamarrón s'ha convertit en l'altre protagonista de la sessió constitutiva del Congrés de Diputats. Aquest diputat socialista ha sigut l'encarregat de presidir la mesa d'edat de la cambra baixa perquè era el parlamentari més gran dels 350 que es van elegir el 28 d'abril. Més enllà de les bromes que han corregut per les xarxes sobre la seva semblança amb el dramaturg espanyol Ramón María del Valle-Inclán i el personatge de Gandalf d''El senyor dels anells', els comentaris irònics del parlamentari també l'han situat com el coprotagonista de la sessió.

Zamarrón és diputat del PSOE per Burgos. Té 73 anys i és metge jubilat. De fet, el socialista ha tirat de la seva trajectòria mèdica per fer més distesa la llarga sessió constitutiva del Congrés, sobretot en el moment de les votacions de la presidenta de la mesa, Meritxell Batet. Així, per exemple, el diputat socialista ha comparat els embussos de diputats a l'hora de dipositar la papereta a l'urna amb "un trombe de difícil solvència".

En el seu discurs inicial, Zamarrón ha afirmat de manera solemne: "El poble espanyol ens posa aquí perquè el representem en el seu predicat categorial de ciutadans". Així ha donat per a la lectura del nom dels 350 diputats que ha fet la parlamentària més jove de la cambra, Marta Rosique, per donar el tret de sortida a les votacions. Zamarrón ha interromput en diverses ocasions la lectura de noms per intentar desfer la cua que s'havia format. "Una cua més gran que la del pa amb la carestia", ha ironitzat una altra vegada el diputat socialista.

Les comparacions amb l'argot mèdic han sigut constants. Zamarrón ha demanat en reiterades ocasions que els diputats anessin circulant a mesura que haguessin dipositat el vot. "Per millorar el flux humà" davant el perill de "trombe" a la cambra baixa, una altra metàfora mèdica. "Provocarem la trombosi una altra vegada", ha advertit amb to irònic.

I hi ha tornat un cop acabada la votació i veient que el col·lapse de diputats que es dirigien cap als seus escons continuava. "Deixin expedit el passadís esquerre, perquè haurem d'anar amb la sacra urna a veure Pablo Echenique", ha dit abans de dirigir-se a l'escó del diputat de Podem.

stats