Política 01/10/2019

L'Ajuntament de Barcelona demana investigar 28 comandaments de la Policia Nacional per les càrregues de l'1-O

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, considera que també tenen ''responsabilitat'' en l'operatiu

Ara
2 min
La policia Nacional carrega contra la gent a l'institut Jaume Balmes.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha demanat al jutjat d'instrucció número 7 que investigui 28 comandaments intermedis de la policia espanyola com a responsables de l'operatiu de l'1-O. 23 d'aquests agents encara no han estat investigats. L'objectiu és aconseguir posar davant del jutjat tota la cadena de comandament de la Policia Nacional que va actuar a peu de carrer l'1-O a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dos anys després d'arrencar la investigació, continuen sense resoldre's les grans incògnites: qui va ordenar les càrregues i per què els agents es van aturar al migdia. El consistori sosté que els 300 ferits que van deixar les càrregues no poden ser fruit d'una actuació casual. “Ens hem de preguntar qui va dissenyar aquest operatiu i amb quin objectiu”, explicava a l'ARA el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra. “No va ser cosa de quatre agents descontrolats. A tot arreu es va reproduir el mateix patró d’especial contundència, saltant-se la deontologia policial”, afegia. Per a Serra, la clau del debat és en si es va tractar d’un error de disseny o si l’objectiu era generar pànic entre els ciutadans.

Segons Serra, als 28 comandaments investigats se'ls atribueixen delictes de lesions, contra la integritat moral, danys, coaccions, desordres públics comesos per funcionaris i delictes contra els drets individuals.

A banda dels vuit inspectors en cap que ja estan sent investigats pel mateix jutjat i que no declararan fins a finals d'octubre, hi havia comandaments intermedis del cos, inspectors i sotsinspectors que també van donar ordres i que, per tant, segons el regidor, també tenen responsabilitat sobre l'operatiu.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Serra ha recalcat que és un problema, a l'hora d'investigar agents, que els policies no van ''degudament'' identificats segons els estàndards internacionals. La policia espanyola, especifica Serra, només porten un codi alfanumèric a l'esquena que fa gairebé ''impossible'' la identificació als llocs dels fets. Per això, ha explicat, van demanar col·laboració ciutadana per reunir imatges i vídeos, de manera que s'han arribat a identificar 90 agents.

Serra creu que la sentència del Tribunal Suprem tindrà un "impacte", però confia que no pot avalar càrregues ''indiscriminades, desproporcionades, antireglamentàries i intervencions policials sense avís previ''. Per això creu que no li pot "donar legalitat" i que la instrucció de la causa s'ha de tancar en un termini màxim d'un any per obrir la fase intermèdia i anar cap al judici.

stats