Política 12/10/2017

Ajuntaments oberts simbòlicament el 12-O

En la majoria de casos, seran només alcaldes i regidors sobiranistes els qui aniran a treballar

L.v.
2 min
Concentració de suport als regidors de Badalona, l’any passat.

BarcelonaMolts ajuntaments governats per partits independentistes obriran avui la porta, en un gest més simbòlic que efectiu, per mostrar el rebuig al Dia de la Hispanitat. En la majoria de casos, seran només alcaldes i regidors sobiranistes els que aniran a treballar, i no s’atendrà la ciutadania ni es faran tràmits administratius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això és el que està previst a Badalona, on el govern municipal ha organitzat una jornada de portes obertes a l’edifici El Viver. La decisió del govern badaloní és especialment important perquè l’any passat el consistori va arribar a un acord amb els sindicats perquè els treballadors que volguessin poguessin treballar el 12-O i per fer actes burocràtics malgrat ser festiu. Aquest any no hi haurà presència de funcionaris municipals ni s’hi faran tràmits administratius.

El cas és que el govern municipal ha volgut protegir els treballadors, després que l’any passat la delegada del govern espanyol a Catalunya en aquell moment, María de los Llanos de Luna, va denunciar l’acord amb els sindicats i els fets es van judicialitzar. Un jutge va obligar a fer festa i tancar l’edifici municipal, però sis regidors van obrir El Viver, fet pel qual van acabar encausats per desobediència. Aquest any, tant l’Ajuntament com la Delegació del govern, ara amb Enric Millo al capdavant, han optat per un perfil baix. La Delegació només recorda que els secretaris municipals tenen l’obligació d’informar si hi ha algun treballador que es canvia el dia de festa, però no tenen previst iniciar mesures legals.

A l’altre costat, el consistori ha optat per deixar els treballadors de banda i avui només hi seran els regidors i assessors, que de 10 a 13 h ensenyaran els seus despatxos i explicaran als ciutadans com funcionen els serveis centrals de l’Ajuntament. A les 12.30 hores hi ha prevista una xerrada amb acadèmics i activistes sobre les conseqüències de la colonització d’Amèrica.

Qui tampoc aturarà l’activitat serà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que presentarà l’allargament de la línia 1 del metro a Badalona, una històrica reivindicació ciutadana. A les 9.30 h, també a El Viver, Rull anunciarà altres projectes en l’àmbit del transport ferroviari.

Badalona no serà l’únic consistori que tindrà activitat. Seran molts els equips de govern que aniran a treballar i faran reunions, almenys internament. Per exemple, el govern de Sant Vicenç dels Horts continuarà amb l’agenda de treball reunint la junta de govern i visitant entitats i associacions veïnals. A Collbató, els regidors del govern, format per ERC, el PDECat i un grup independent, també treballaran per no celebrar el Dia de la Hispanitat. L’alcalde d’Arenys de Munt ha convocat dues reunions: una amb el govern, per tractar alguns temes municipals, i una altra amb els regidors de l’oposició, per valorar els resultats de l’1-O. A Lleida, els municipis governats per ERC obriran portes “com un dia normal”.

És el mateix que passarà a Berga, governat per la CUP. En aquest cas s’ha donat la possibilitat de treballar al personal de l’Ajuntament. Una quarantena dels 162 treballadors han mostrat la voluntat de treballar per expressar el seu rebuig, un any més, a la festa nacional espanyola.

stats