Política 08/07/2018

Rivera diu que "el nacionalisme és insaciable" i que "amb més privilegis i recursos encara serà pitjor"

"L'últim poble de Girona és tan espanyol com el passeig de la Castellana", ha dit el líder de Cs en la presentació de la plataforma España Ciudadana

Sabrina Vidal
2 min
Albert Rivera fa una crida contra el nacionalisme, "inusable per naturalesa"

PalmaLa plataforma España Ciudadana ha omplert de banderes espanyoles el parc de la Mar de Palma en l'acte d'aquest diumenge al matí on el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha fet un discurs per combatre "el nacionalisme i el populisme, les dues cares de la mateixa moneda".

Rivera ha pujat a l'escenari dues hores després que comencés l'acte, en què la calor ha afectat més d'un assistent. En començar ha assegurat que el futur de l'estat espanyol passa per dos camins: o bé plantejar una "gran nació de nacions" o bé "una nació de persones lliures i iguals". Segons el líder de Cs, aquest és el camí que vol seguir el seu partit.

Rivera ha advertit el president espanyol, Pedro Sánchez, que no pot "normalitzar" el que passa a Catalunya i s'ha mostrat contrari a una estratègia per intentar "apaivagar" la situació. "¿Algú es pensa que Junqueras, Torra o Puigdemont es conformaran amb un copet a l'esquena i mitja competència? Volen liquidar el país", ha dit Rivera. Segons ell, no es pot governar Espanya "com un intercanvi de cromos amb els nacionalistes". En el seu discurs, el dia abans que el president espanyol Pedro Sánchez rebi el president Quim Torra a la Moncloa, Rivera ha reclamat al líder del PSOE que no agafi "el camí fàcil", sinó "el correcte".

Segons Rivera, no es pot tirar endavant "de manera ingènua" la idea d'una "nació de nacions". "La majoria de països pròspers del món són una nació, no 50 o 24", ha dit Rivera, remarcant que cal "combatre" el nacionalisme i no "seguir fent el mateix" que els últims 40 anys.

Rivera ha dit que s'han de "prendre mesures" en l'educació, la sanitat i els mitjans de comunicació públics perquè "no es pot deixar que el nacionalisme ocupi l'espai públic".

"A l'Espanya que vull, l'últim poblet de Girona és tan espanyol com el passeig de la Castellana", ha remarcat el líder de Cs, que també ha carregat contra les crítiques al rei Felip VI.

"No pot ser que hi hagi llocs d'Espanya que el cap de l'estat no pugui trepitjar. ¿Però quin país és aquest?", s'ha queixat Rivera, que també ha dit que les llengües "mai poden ser una barrera" per exercir els drets laborals.

"A l'Espanya en què crec ningú demana perdó per ser espanyol o per escollir la llengua comuna", ha defensat. Segons Rivera, "costarà temps" però Espanya ha arribat a un "punt d'inflexió" en què "cal entendre que ja no és vàlid "apaivagar" els moviments nacionalistes, sinó "combatre'ls a escala intel·lectual, política i social".

L'ex primer ministre francès, Manuel Valls, també ha participat en l'acte de Palma, on ha assegurat que la llengua "no pot servir per dividir" ni per impulsar una política "racista, supremacista, de societat petita".

Segons Valls, "els que volen trencar Espanya són els mateixos que volen trencar Europa".

stats