Política 05/06/2019

Iglesias busca esquivar les crítiques resituant Echenique

El dirigent coordinarà els pactes territorials i amb el PSOE

Ot Serra
3 min
Pablo Iglesias i Alberto Rodríguez en una imatge d'arxiu / EFE

MadridPablo Iglesias i Pablo Echenique es burlaven dimecres públicament a Twitter de les interpretacions que havien fet els mitjans de l’última decisió de la direcció de Podem: Echenique abandona la secretaria d’organització per centrar-se en l’àrea d’acció de govern i institucional i programa, que s’encarregarà de supervisar els pactes autonòmics i municipals de Podem i també les negociacions amb el PSOE a escala estatal. El substituirà Alberto Rodríguez, diputat canari al Congrés, que assumirà la relació amb els territoris des del vessant intern. Dimarts al vespre es va llegir d’entrada el moviment com una manera d’“apartar” el número 3 del nucli dirigent, i Iglesias va sortir al pas ahir al matí. “Gaudeix de la teva purga, que et durarà poc”, va escriure en una piulada dirigida a Echenique.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general va moure peça amb previsió al Consell Ciutadà Estatal (CCE) que se celebrarà dissabte per avaluar el cop del 26 de maig, en què la formació lila va patir un retrocés important arreu de l’Estat. Després d’escissions -com la pilotada per Íñigo Errejón- i baixes, com la de Ramón Espinar, exlíder de Podem a Madrid, Iglesias arribarà a la reunió del CCE amb retocs a la cúpula, davant la possibilitat que sigui on els membres dels territoris focalitzin les crítiques. En aquesta línia, Iglesias ha optat per Rodríguez com a relleu, una figura que el partit destaca que “no genera rebuig” i que “cau bé a tothom”.

El seu nomenament al capdavant d’organització no és aleatori perquè, de fet, fa mesos que estava en aquesta àrea com a número dos d’Echenique. Fins a principis d’any ocupava aquest rol Fran Casamayor, afí a Espinar, però amb la dimissió al mes de gener de l’exlíder del partit a Madrid i exportaveu al Senat, també va abandonar. Estigués pensat o no en aquell moment el moviment que han decidit fer Iglesias i Echenique, ja van optar perquè Rodríguez s’impregnés de l’organització del partit, una àrea complexa en el cas de Podem ateses les múltiples friccions als territoris.

Dades per apaivagar les crítiques

No és cap novetat que Echenique és una de les figures assenyalades des dels territoris més crítics amb el pinyol d’Iglesias, com Andalusia i l’Aragó, i el gest de cessar-lo en la tasca que assumia fins ara pot actuar de tallafocs. La direcció, però, es reserva la carta d’ensenyar els resultats de les passades eleccions del 26-M i comparar-los amb els de les generals. Als dotze territoris on es van celebrar autonòmiques, els candidats territorials van rebre de mitjana la meitat de suports (6,8%) que Iglesias el 28-A (13,5%). El cas més destacat és el de Navarra, on la llista del partit lila va perdre el 74% dels vots que havia recaptat als comicis espanyols. Els dotze territoris van empitjorar el 26-M els resultats del 28-A, i també els de la contesa autonòmica del 2015. Unes dades que la direcció interpreta que poden pal·liar que la crítica interna es dirigeixi cap a Madrid, però que en qualsevol cas no amaguen una situació delicada de la formació.

Amb tot, superar aquest CCE és el primer objectiu a curt termini per a Iglesias i el seu nucli, i a partir d’aquí s’obriran quatre anys aparentment lliures de processos electorals que han de permetre que Rodríguez pugui reconduir la salut interna de la formació als territoris. Un dels fronts és Andalusia, on es reclama més autonomia respecte a la cúpula, i un altre Madrid, on el moviment d’Errejón i Manuela Carmena amb Més Madrid ha deixat la candidata lila, Isa Serra, en una posició residual. Precisament ahir la candidata a la Comunitat s’oposava en un article a Eldiario.es a la proposta d’Espinar de celebrar un tercer congrés a Vistalegre perquè Podem “no es desagni”, alhora que s’obria a l’autocrítica. Serra tampoc estalviava retrets als mitjans i els acusava d’anàlisis “amplificades” i “interessades” de la debacle electoral, així com d’afavorir “psicodrames” al partit.

Coincidia amb Iglesias i Echenique a Twitter, amb una foto en què es veia la Heidi llançant de la cadira de rodes la Clara -representada per Echenique- per un barranc, i aquest responia abonant-s’hi. Irònicament, tots dos explicitaven la seva recepta per a la crisi de Podem: més poder per a la direcció.

stats