Política 26/04/2018

Alberto Ruiz-Gallardón, citat com a investigat en el cas Lezo

El magistrat també ha demanat la compareixença de Carlos Mayor Oreja i Manuel Cobo

Efe
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. EFE

MadridEl jutge del cas Lezo ha citat a declarar com a investigat el dia 7 de juny l'expresident madrileny Alberto Ruiz-Gallardón per la compra presumptament fraudulenta, el 2001, de l'empresa colombiana Inassa per part del Canal de Isabel II, segons han informat a Efe fonts jurídiques. El magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón també ha citat com a investigats els dies 5 i 6 de juny Carlos Mayor Oreja, exconseller madrileny de Justícia i expresident del Canal, i l'exconseller de Presidència Manuel Cobo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gallardón està sent investigat des del gener d'aquest any, mesos abans que explotés l'operació Lezo, tal com va explicar l'ARA. La fiscalia ja ho va reclamar al jutge el novembre del 2016 per presumpte desfalc de diversos milions d'euros en aquesta compra, una operació que, segons Anticorrupció, estava controlada per ell i la "seva gent", a la qual imputa delictes de prevaricació i malversació.

Al mes d'abril la Guàrdia Civil va detenir l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González per haver desviat fons públics del Canal de Isabel II. González va presidir l'empresa pública de gestió de l'aigua entre el 2003 i el 2012, abans de prendre les regnes de la comunitat fins al 2015.

El cas va posar Gallardón contra les cordes, ja que va ser ell qui, en última instància, va avalar la compra de la societat colombiana Inassa, a través de Panamà, per 73 milions de dòlars, 10 vegades més del que havia costat un any abans a Aigües de Barcelona (Agbar), que ja s’havia desprès de la seva participació quan la va comprar el Canal. En la comissió d'investigació sobre corrupció al PP que va tenir lloc a l'Assemblea de Madrid, Gallardón va defensar que la compra va ser "legal" i va resultar "beneficiosa" per als madrilenys. Els seus exconsellers es van manifestar en la mateixa línia.

El jutge investiga Inassa dins de la peça 1 de Lezo, ja que considera que en els 73 milions de dòlars que es van pagar va poder existir "una sobrevaloració clarament perjudicial" per als interessos del Canal i perquè l'operació es va fer a través d'una "complexa estructura societària "que va contravenir" de ple "els acords del Consell d'Administració del Canal i de la Comunitat".

En aquesta peça ja han declarat diversos ex alts càrrecs de la Comunitat de Madrid en l'època de Gallardón i membres del consell d'administració del Canal de Isabel II, entre els quals l'exconseller d'Hisenda i expresident d'Adif Juan Bravo, l'exconseller de Medi Ambient i expresident del Canal Pedro Calvo i l'expresident de la Cambra de Comptes madrilenya Arturo Canalda, que va ser director gerent del Canal.

La majoria van defensar davant del jutge la legalitat de la compra d'Inassa i van negar sobrecostos. De fet, van assenyalar que en realitat va ser una operació beneficiosa per al Canal que es va adquirir per un preu molt inferior del que costaria avui.

En el mateix sentit es van pronunciar alguns tècnics del Canal, que van declarar que l'adquisició de la filial colombiana va ser una bona oportunitat per a l'empresa pública.

L'operació la va aprovar el Consell de Govern de la Comunitat de Madrid el 29 de novembre del 2001 amb la signatura de Gallardón, malgrat que hi havia un dossier que desaconsellava la compra de la colombiana a través de la societat de Panamà.

stats