CANVI DE CICLE

Feijóo advoca per demanar "responsabilitats personals" a Mas si convoca la consulta

El president gallec és escèptic amb la proposta federal del PSOE perquè "Espanya existeix de fa 500 anys" i no com a unió "d'entitats prèvies que es posen d'acord per conformar una nació"

El president de la Xunta i líder del PP gallec, Alberto Núñez Feijóo, considera que la immensa majoria dels espanyols exigeixen un pacte d'estat entre el seu partit i el PSOE per afrontar reptes com el del sobiranisme català, i assegura que donaria suport a "demanar responsabilitats personals" al president de la Generalitat, Artur Mas, si finalment decidís convocar la consulta d'autodeterminació prevista per al novembre. "Donaria suport a demanar responsabilitats a aquest president que incompleix la llei perquè els qui incompleixen la llei són les persones concretes, no un poble. Qui incompleix és el que convoca o el que comet un acte il·legal, però no es pot demanar una responsabilitat personal a un poble complet", ha defensat el mandatari gallec en una entrevista concedida a Europa Press.

"Si demà resulta que jo convoco un referèndum a Galícia, cal intervenir Galícia o el seu president? Jo crec que caldria intervenir el president", ha continuat, després de ser preguntat si donaria suport a la via de suspendre l'autonomia catalana si s'arriba a convocar la consulta.

Després de la reunió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i del líder del PSOE, Pedro Sánchez, en què tots dos dirigents van coincidir que aquest referèndum és "il·legal", Feijóo ha incidit que resulta "fonamental" que el PSOE "no es dilueixi". I és que, segons la seva opinió, si es "dilueix" el partit "majoritari" de l'oposició, "automàticament" emergirà "una miscel·lània de partits, líders, propostes i principis" que faran que resulti "impossible" tenir "un interlocutor".

A continuació, ha exemplificat que, davant d'un conflicte laboral, "el millor" és tenir un sindicat amb el qual es pugui negociar, convençut que passa el mateix en política. "Quan hi ha un problema a Espanya, el millor és tenir un partit amb el qual puguis negociar, perquè si no el problema és aquest, que no hi hagi partits que tinguin propostes per al conjunt", ha advertit el president gallec, també escèptic amb la reforma federalista que planteja el PSOE perquè "Espanya existeix des de fa 500 anys" i "no sorgeix com a conseqüència d'entitats prèvies que es posen d'acord per conformar una nació".

Sobre Pujol: "Desitjaria que no fos veritat"

En aquest escenari polític, preguntat sobre la confessió de l'expresident Jordi Pujol que no va regularitzar diners a l'estranger, creu que ha "convulsionat" tots els espanyols, al marge que visquin o no a Catalunya. "Quan vaig llegir la notícia de la confessió, automàticament em va venir al cap Manuel Fraga. Si en el nostre partit ens assabentéssim d'alguna cosa semblant sobre Fraga, provocaria un cataclisme en la nostra forma d'entendre les coses", ha assenyalat Feijóo, que voldria que "tot el que s'ha publicat" sobre la fortuna oculta de Pujol "no fos veritat".

Per Feijóo, "seria molt bo que no fos veritat", perquè si ho és evidenciarà que "durant 30 anys hi ha hagut uns senyors que, sota la paraula de Catalunya, estaven incrementant el seu poder i fortuna", una cosa que "no es mereixen" ni Catalunya ni Espanya.