Política 27/09/2019

Torrent demana una "reflexió" per "l'espectacle lamentable" del ple i acusa Cs de "banalitzar el terrorisme"

Carrizosa insisteix en comparar independentisme amb ETA: "Mai he vist un lehendakari aplaudir detinguts per terrorisme"

Ara
3 min
Roger Torrent en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa situació de crispació que es va viure aquest dijous al Parlament després de conèixer-se la presó decretada per a set membres dels CDR (JxCat, ERC i els comuns van denunciar la "criminalització del moviment independentista" subscrita pel president, Quim Torra) continua portant cua. El president del Parlament, Roger Torrent, que ahir va acabar expulsant el president del grup parlamentari, Carlos Carrizosa, després de dir que el partit se sentia "amenaçat pels que donen suport al terrorisme", ha definit avui la jornada com un "espectacle lamentable". En una entrevista a RAC1, ha demanat una "reflexió" als parlamentaris i especialment a Cs, a qui ha acusat de "banalitzar el terrorisme" davant la proximitat del 10-N. També des dels comuns, i fins i tot des del govern espanyol (avui el ministre Fernando Grande-Marlaska ha demanat al partit taronja "cautela" en els discursos), s'ha criticat l'actitud de la formació d'Albert Rivera. Però, lluny de la crítica, avui Carrizosa es refermava en el seu posicionament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quin escenari volen generar?", s’ha preguntat Torrent, que ha qualificat l'actitud del grup de Ciutadans d'"irresponsable i perillosa". En els moments de tensió, Torrent va sentir "vergonya pel conjunt de la cambra" i, concretament, per l'actitud "extremadament preocupant" d'alguns diputats del grup parlamentari de Ciutadans –va haver de cridar a l'ordre Lorena Roldán per dir que el president Quim Torra era "líder dels comandos separatistes"–. "Estic convençut que ahir votants de Cs no només no van veure còmodament l'actitud del seu grup, sinó que fins i tot van sentir vergonya", ha dit.

La presidenta de Catalunya en Comú - Podem al Parlament, Jéssica Albiach, també ha lamentat en una entrevista a Catalunya Ràdio els moments de tensió. "L'estratègia de Cs ens omple d'indignació i de vergonya", ha lamentat Albiach, que ha atribuït el to aspre de la bancada taronja a la baixada que li pronostiquen les enquestes de cara a les pròximes generals: "Em nego a fer la campanya a aquestes persones, que volen guanyar Espanya a costa de castigar, com sempre, Catalunya", ha assegurat.

Lluny d'aquests plantejaments, Cs ha tornat a insistir avui en la comparació entre independentisme i terrorisme basc. "Mai he vist un lehendakari aplaudir amb aquest desvergonyiment detinguts per terrorisme", ha dit Carrizosa a Antena 3. Per al president del grup taronja, el que es va viure ahir a l'hemicicle no s'ha vist "ni en els pitjors anys del País Basc", i ha parlat d'un procés de "batasunització". "Hem traspassat una línia vermella a Catalunya i sembla que l’únic que no se n’adona és Pedro Sánchez", ha dit en una entrevista a Antena 3.

Prudència davant de l'empresonament dels CDR

Torrent ha defensat la presumpció d'innocència dels detinguts: "Només em puc basar en fets. Hem vist massa vegades operacions de l’Audiència Nacional amb acusacions estrambòtiques amb la policia entrant en domicilis de matinada, mitjans que tiraven el titular abans que comencés l’operatiu, que han acabat en res. El més prudent és, com a mínim, dubtar". A més, ha denunciat l'abús de la presó provisional per part de l'estat espanyol.

Albiach també ha preferit mostrar-se "prudent" a l'hora de valorar la notícia. Amb tot, ha recordat els precedents de "Tamara i Adri Carrasco, el cas Pandora o els titellaires", que també van ser acusats de terrorisme i després se'ls van retirar els càrrecs. "No pot ser que estiguis acusant de terrorisme sense aplicar la llei antiterrorista", ha dit: "Hi ha filtracions esbiaixades i orientades a criminalitzar l'independentisme". Preguntada sobre l'abstenció dels comuns ahir a la reclamació de l'amnistia "total" dels presos polítics impulsada per l'independentisme al ple, Albiach ha explicat que valoren l'opció de l'amnistia, però també la de "l'indult" i especialment la "reforma del Codi Penal", una via que estan "treballant". "Quan veiem la sentència haurem de seure amb els presos i veure quina és la via més efectiva", ha assegurat. Sí que ha rebutjat qualsevol mena de desobediència institucional com a resposta a la sentència de l'1-O: "Ha de ser civil". També una nova convocatòria electoral: "No entenc què podria aportar. Les eleccions haurien de venir si el Govern és inoperant".

Al seu torn, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest divendres que "si estigués en la pell dels dirigents d'ERC" no "jugaria" a equiparar els líders independentistes presos pel Procés amb els CDR detinguts aquesta setmana: "Sé veure grans diferències entre Oriol Junqueras i aquells nou detinguts", ha dit a Onda Cero. "No sé què deuen estar pensant en aquests moments els dirigents independentistes que són a la presó quan es pretén equiparar les seves actuacions amb les d'aquests nou acabats de detenir que estan sent acusats d'actuacions molt greus i violentes", ha exposat.

stats