Política 17/09/2015

Albiol i Arrimadas pugnen pel lideratge del bloc unionista al debat electoral de 8TV

La discussió, centrada en el procés sobiranista, enfronta els candidats de PP i C's amb els de Junts pel Sí i la CUP, mentre que els caps de llista de PSC, Unió i Catalunya Sí que es Pot insisteixen en el diàleg i la celebració d'un referèndum

Ara
3 min
Debat 8TV

BarcelonaEl debat electoral de 8TV entre els candidats dels principals partits del 27-S des dels primers minuts en una disputa entre el candidat del PP, Xavier García Albiol, i la cap de llista de C's, Inés Arrimadas, per liderar el bloc unionista. Els dos han carregat durament contra la candidatura de Junts pel Sí, a la qual Arrimadas ha retret el "victimisme". "Estan instal·lats en el victimisme, que no soluciona problemes de catalans. El victimisme no obre quiròfans, no paga llibres de text, no paga persones que tenen dependència...", ha dit. De manera semblant, Albiol ha afegit: "Enlloc d'estar discutint durant 5 anys sobre el procés, s'haguessin dedicat a preocupar-se" pels problemes dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de llista de Junts Pel sí, Raül Romeva, ha respost que no és "victimisme", sinó "democràcia, democràcia i democràcia", i s'ha enganxat amb la cap de llista de C's quan aquesta ha acusat els independentistes d'haver trencat el diàleg amb l'Estat. "Aquest diàleg no hi ha sigut. Pitjor, Catalunya ha rebut insults, amenaces i querelles", ha reblat.

La número 2 de la CUP, Anna Gabriel, ha respost a les paraules d'Albiol, assegurant que "en aquest país també es viu com un problema la humiliació per part d'Espanya", i ha assegurat que "la independència és una palanca de transformació" per fer possible "la societat que ens mereixem".

També ha reconegut el conflicte amb Espanya el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, i ha definit aquesta situació com un "esgotament de la via autonòmica". Més enllà d'això, ha ha deixat clar que "no podem substituir un referèndum per unes eleccions". Unes eleccions que el candidat d'Unió, Ramon Espadaler, ha deixat clar que "no són plebiscitàries". Després de reconèixer que "cal un canvi profund en les relacions amb Espanya", Espadaler ha criticat tant PP, "que no ha estat capaç de moure's ni un mil·límetre" en aquest tema", com C's, "que diuen que aquí no ha passat res". Per Espadaler, el problema es soluciona "des de dins" d'Espanya.

"Estem davant d'un escenari de trencament, però abans de trencar donem oportunitat al pacte", s'hi ha sumat el cap de llista del PSC, Miquel Iceta, que ha coincidit amb Rabell en prioritzar l'objectiu d'un referèndum. El socialista ha deixat clar que la independència té uns "costos enormes, un destí incert i, des del punt de vista unilateralitat, és la via més ràpida cap al desastre".

"La situació actual fa autèntic terror"

D'aquesta manera ha arrencat Iceta la segona part del debat, que ha tractat sobre la viabilitat de la independència. "Cap govern d'Espanya es posarà a negociar res amb algú que es vol saltar la llei", ha dit el del PSC, assegurant que en el camí cap a la independència "no hi ha seguretat jurídica". "Si tenim un mandat democràtic ho farem bé, amb totes les garanties jurídiques, com la gent demana", ha replicat Romeva, mentre que Gabriel ha dit: "De seguretat jurídica, ens podem comprometre a donar-ne".

Arribats a aquest punt, el candidat popular ha preguntat si, per una part de la població catalana que té un sentiment independentista, "hem de córrer el risc de patir un 'corralito'", afegint que "cada cop hi ha més veus autoritzades a nivell internacional que expliquen el perill que significaria per Catalunya la via de la ruptura". "Els que defensen l''statu quo', més que parlar del que fa por, que parlin del que fa por de la situació actual, que fa autèntic terror", ha respost Gabriel a Iceta i Albiol.

"No ens podem permetre ni 24 hores fora de la Unió Europea"

L'afirmació d'aquest dijous de la Comissió Europea, que ha recordat que un nou estat hauria de demanar l'entrada a la UE, ha dominat la recta final del debat. "Queda clar que a la UE no li agradaria independència", ha saltat de seguida Arrimadas, mentre que Espadaler ha tornat al punt de vista català: "El que no podem fer és prescindir nostra presència a UE", ha dit. "No ens podem permetre ni 24 hores fora de la Unió Europea", hi ha coincidit Iceta.

Romeva, de la seva banda, ha afirmat que "Europa és profundament pragmàtica", i ha recordat que des de 2004 ha donat la benvinguda a 13 nous estats". Gabriel, donat que la CUP no descarta una sortida de la UE, ha titllat Europa de sèrie d'institucions "molt poc democràtiques i que serveixen a uns pocs interessos".

stats