Política 24/07/2017

El PP replica a Puigdemont que haurà d'"acatar" la inhabilitació "si es produeix"

Sáenz de Santamaría avisa que qualsevol acció per a l'1-O tindrà la seva conseqüència

Mariona Ferrer / Mireia Esteve / Gerard Pruna
3 min
Sáenz de Santamaría aquest dilluns a Binissa (Alacant), on ha inaugurat un nou tram de carretera. EFE

Madrid / BarcelonaEl PP no descarta l'extrem que el Tribunal Constitucional (TC) consumi la seva reforma per impulsar una inhabilitació exprés del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El vice secretari general dels populars, Fernando Martínez-Maillo, ha advertit aquest dilluns a Carles Puigdemont que aplicarà totes les "mesures preventives que calgui per aturar el referèndum" i ha assegurat que és "irrellevant" que el president de la Generalitat digui que no acatarà una possible inhabilitació, tal com ha afirmat en una entrevista a 'Le Figaro'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Evidentment que el senyor Puigdemont pot dir el que vulgui, però s'ha d'atendre a la llei i la resposta d'ell davant d'una il·legalitat és irrellevant perquè l'estat de dret l'implicarà i no té més remei que acatar la llei com qualsevol ciutadà", ha assenyalat Martínez-Maillo en roda de premsa des de Génova després de la reunió del comitè de direcció del PP, en què no ha assistit Mariano Rajoy quan falten només dos dies perquè testifiqui a l'Audiència Nacional en el macrojudici a la trama Gürtel.

Preguntat sobre l'acord per controlar de manera exhaustiva les despeses del Govern, anunciat divendres passat, i les discrepàncies que ha produït a Ciutadans, el PSOE i el PSC, Martínez-Maillo ha assegurat que l'executiu de Rajoy seguirà prenent les decisions que consideri convenients independentment del suport que tingui de la resta dels partits "constitucionalistes". "Es prendran totes les decisions que s'hagin de prendre dins de la legalitat perquè no es produeixi el referèndum tant amb caràcter previ com durant l'1-O", ha afegit.

En la mateixa direcció s'ha expressat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, des de Binissa (Alacant), on ha participat en un acte per impulsar les obres de la variant. La líder popular ha assenyalat que qualsevol actuació encaminada a preparar el referèndum és "il·legal" i que "portarà a les actuacions corresponents". En aquest sentit, ha recordat que fins ara les institucions de l'Estat han anat "paralitzant tots els passos que ha anat fent la Generalitat".

El 'Robin Hood dels bancs' no es presenta al judici Vil·la Urània quedarà com està i serà un casal d'avis L'oposició tomba l'ajut  als llibres de text d'Albiol

Albiol: "Un dia Puigdemont caurà del llit i es despertarà del somni"

Al seu torn, el líder del PP català, Xavier García Albiol, ha replicat en to irònic que arribarà el moment en què Puigdemont "caurà del llit i es despertarà del somni", un "somni", que per al líder popular, "ha costat molts diners a tots els catalans", en referència al projecte independentista que vol tirar endavant el president de la Generalitat. Albiol considera que Carles Puigdemont es "fa el valent" quan parla davant de mitjans de comunicació internacionals.

El PDECat avisa que una inhabilitació no atura el Procés

Des de les files del PDECat, el portaveu al Congrés, Carles Campuzano, ha avisat el govern espanyol que inhabilitar el president no servirà per aturar "la voluntat d'aquest país de decidir el seu futur". De fet, el dirigent demòcrata s'ha mostrat convençut que qualsevol acció en aquest sentit només "refermarà el compromís de tots els catalans que estan per la democràcia".

"Seria l'enèsim error de l'Estat", ha conclòs, i ha instat el govern espanyol a deixar les amenaces i escoltar la voluntat dels catalans. "No serà l'amenaça del Codi Penal allò que farà impossible que la gent es pronunciï", ha apuntat.

stats