Política 14/05/2018

Albiol avisa Torra que Rajoy no s'asseurà a negociar "sobre com es trosseja Espanya"

El líder del PP a Catalunya adverteix Torra que depèn d'ell que no es torni a aplicar el 155

Mireia Esteve
2 min

BarcelonaEl PP avisa que qualsevol pas que faci el nou Govern cap a la implementació de la República tornarà a tenir la mateixa resposta que fins ara per part del govern espanyol. El líder popular, Xavier García Albiol, a més, ha avisat que el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, no s'asseurà a negociar amb el pròxim Govern que es conformi a Catalunya si és per parlar de la independència del territori català. "Es pensa que el president del govern espanyol s'asseurà a negociar sobre com es trosseja Espanya?", ha avisat Albiol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder popular ha assegurat que si Quim Torra planteja una "reforma" per a Catalunya que estigui dins la legalitat, Mariano Rajoy està disposat a parlar-ne, només si hi ha "voluntat de veritat" de dialogar. El full de ruta que ha plantejat el candidat a la investidura, segons els populars, suposa "invisibilitzar una part de la població catalana". I ha lamentat: "La seva investidura té l'aval de la CUP, però lamentablement l'haurem de pagar amb una hipoteca de tots els catalans". Albiol, fins i tot, ha citat l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas: assegura que, si "aixequés el cap" i veiés que algú que serà investit no es reconeix com a "president legítim" sentiria "vergonya".

Davant d'aquest escenari, Albiol ha advertit Torra que el que pugui "passar en els pròxims mesos" depèn del mateix president de la Generalitat. "És a les seves mans que l'autogovern de Catalunya no torni a ser intervingut", ha avisat. I en aquest sentit li ha tornat a fer el mateix advertiment que li va fer dissabte, en el primer debat d'investidura: "Si segueix pel mateix camí, la seva llibertat acabarà on comencin els nostres drets". Amb tot, en el torn de rèplica, Albiol li ha aclarit que aquesta frase no és cap amenaça -com li havia dit Torra-, sinó que el que és una "amenaça" és el full de ruta del candidat de JxCat, sobretot, per "l'autogovern i la convivència", ha explicat. Per no arribar a aquest escenari, Albiol ha demanat a Torra que deixi "d'instal·lar-se en el conflicte" i ha receptat: "Espanya necessita més Catalunya, i Catalunya, més Espanya".

Dard a Arrimadas

La tensió entre Ciutadans i el PP s'ha tornat a fer més evident que mai. En la seva intervenció, la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha retret al govern espanyol que no hagi recorregut el vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín i que els hagi permès votar en els últims plens, també en els dos debats d'investidura. Per respondre-li, Albiol li ha etzibat: "No li contestaré els retrets al govern d'Espanya perquè no és la meva rival, ho és l'independentisme".

stats