Política 02/12/2017

Rajoy crida a acabar amb "el romanço de l'independentisme" el 21-D

Retreu a Puigdemont que carregui contra Juncker: "A la vida convé escollir bé els enemics"

Gerard Pruna
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb Xavier García Albiol

MataróA falta de poc més de 48 hores per començar oficialment la campanya, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha participat aquest dissabte en un míting a Mataró amb el candidat del PP a la Presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, en què ha demanat que el 21-D serveixi per "obrir finestres i deixar que corri l'aire". "El romanço de l'independentisme ja no dona més de si", ha avisat el líder del PP, que ha presumit del 155 i ha avisat Puigdemont dels riscos de carregar contra els dirigents europeus: "A la vida convé escollir bé els enemics perquè si no acabes tenint problemes, oi?", ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte d'avui és una mostra de la implicació que el govern espanyol tindrà en la campanya dels populars. Si la setmana passada tant Rajoy com la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, van participar en diferents actes empresarials a Catalunya, el president del govern espanyol encara preveu participar en tres actes més –que podrien ser quatre– al costat d'Albiol abans del 21-D.

Rajoy ha enterrat el Procés –"s'ha acabat", ha afirmat– i ha defensat que les eleccions del 21-D han de servir per "tancar ferides i reconstruir tot el que s'ha trencat en aquests anys de deriva sobiranista". En definitiva, ha apuntat, que serveixin per "obrir la porta al futur" i deixar enrere una etapa que, ha dit, espera que "es quedi a la història i ja no recordi ningú" perquè "tothom fora d'Espanya torni a veure Catalunya com una font de creixement i no de problemes".

La imatge exterior de Catalunya ha estat un dels fets que ha burxat més Rajoy, i també l'impacte que els últims mesos han tingut en el turisme i altres indicadors econòmics. Per això ha acusat l'independentisme de mentir quan deia que el Procés no tindria efectes econòmics i que una Catalunya independent rebria reconeixement internacional: "Deien que tindrien el suport d'Europa. De qui?", ha preguntat Rajoy, que, sense esmentar-lo, ha aconsellat al president de la Generalitat que seria "convenient que deixés de carregar contra les persones que governen Europa". "A la vida convé escollir bé els enemics, perquè si no acabés tenint problemes, oi?", ha apuntat.

Apuntant la que serà una de les constants de la campanya del PP, Rajoy ha centrat bona part dels discurs a presumir de l'aplicació de l'article 155. Així, ha afirmat que "la solució a la deriva independentista va començar amb l'activació de l'article 155 de la Constitució", una mesura excepcional davant del "caos excepcional" que havien generat els dirigents independentistes. A més, ha defensat que el 155 s'està aplicant amb tota normalitat. "Qui ho havia de dir? En un mes les coses estan més bé. Hem tornat a la legalitat, s'ha asserenat la vida política i tornem a la normalitat".

Rajoy ha resumit la proposta del PP per a aquest 21-D en quatre claus: "Recuperar la normalitat, generar tranquil·litat, procurar la convivència i acabar amb les tensions". També ha reclamat que el pròxim govern compleixi la llei, respecti els valors europeus i s'ocupi dels "problemes reals" dels ciutadans. En aquest sentit, ha erigit Albiol en un "valor segur" perquè els catalans saben perfectament que després del 21-D no pactarà ni amb independentistes, ni amb "l'extrema esquerra" que porta l'article 155 al Tribunal Constitucional. Un missatge que vol ser un dard també per al PSC, a qui els populars acusen de plantejar-se pactes amb Podem.

Visita a Castelldefels

Abans d'arribar a Mataró, Rajoy ha estat de visita a Castelldefels, on ha passejat al costat de l'exalcalde de la ciutat Manu Reyes i del mateix Albiol. Durant la visita, Rajoy ha visitat diferents comerços i s'ha fotografiat amb alguns ciutadans. Més tard, en declaracions als periodistes, ha afirmat que la gent li ha traslladat el desig que "tot torni aviat a la normalitat".

En la seva intervenció durant el míting, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha agraït també a Rajoy l'aplicació de l'article 155, que ha permès, ha dit, tornar a la normalitat. Segons el dirigent popular, la suspensió de l'autonomia ha tingut un "efecte tranquil·litzador" i ha permès enviar "Puigdemont i Junqueras a casa seva", cessar-los dels càrrecs, tancar les "ambaixades" i canviar la cúpula dels Mossos.

stats