Política 14/10/2017

Albiol apunta a la intervenció en Ensenyament i Mossos

Demana que el 155 s’apliqui per convocar eleccions

Anna Moyà
2 min
Xavier García Albiol ahir fent declaracions als mitjans.

BarcelonaL’aplicació de l’article 155 de la Constitució podria suposar el tutelatge dels Mossos d’Esquadra i de la conselleria d’Ensenyament, dues de les competències del Govern més assenyalades per l’unionisme. El president del PP català, Xavier García Albiol, se’n va mostrar partidari ahir, de manera que va esclarir incògnites sobre quin podria ser l’abast real de la intervenció de l’autonomia catalana per part del govern espanyol si s’arriba a produir la setmana que ve. Albiol va dir que està a favor que algunes competències de la Generalitat es “coordinin o tutelin” des de l’Estat, perquè considera que fins que això no es faci no es podran convocar unes eleccions amb normalitat. Ho feia amb referència a les demandes de Ciutadans d’una intervenció immediata de l’autonomia que servís per convocar eleccions autonòmiques. “Els que plantegen l’aplicació del 155 per, ràpid i corrents, convocar eleccions, s’equivoquen”, va apuntar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hi ha d’haver un replantejament en Mossos i Ensenyament”, va dir el líder popular, que va afegir que “alguns parlen de cedir competències, però ha arribat el moment de replantejar les competències en les dues direccions, també cap a l’Estat”. Albiol creu que l’actuació del cos dels Mossos d’Esquadra l’1-O “és inadmissible” i que per això haurien de ser intervinguts. Assumir el control sobre aquest cos policial és una de les mesures que pot prendre l’Estat. De fet, el govern espanyol ja va intentar fer-ho l’1-O nomenant un militar com a coordinador de l’operatiu conjunt entre la policia catalana i l’espanyola. El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, està en el punt de mira de l’Estat: la interlocutòria de l’Audiència Nacional en què se l’acusa del delicte de sedició l’identifica com el “braç executor d’un pla independentista orquestrat per Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i els presidents d’Òmnium i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Dilluns Cuixart, Sánchez i Trapero estan citats a declarar pel 20-S (la protesta per la detenció d’alts càrrecs) i l’1-O.

Per altra banda, Ensenyament és un dels pilars que el PP considera que basteix l’eix d’“adoctrinament” de l’independentisme a Catalunya -un altre serien TV3 i Catalunya Ràdio-. Ahir Albiol va assenyalar que el Govern fa dècades que actua amb deslleialtat i que s’ha aprofitat de la confiança de l’executiu espanyol -especialment en el camp de l’educació-“per crear un caldo de cultiu i per dur a terme un cop d’Estat”. L’ofensiva de Madrid per assumir el control en aquest àmbit ja es va fer palesa dimecres quan el ministre d’Educació, Iñigo Méndez de Vigo, va donar la raó al diputat de Ciutadans, Toni Cantó, quan aquest va enumerar el que considerava que eren casos de manipulació de nens i nenes i va demanar que l’Estat prengui la tutela de les escoles catalanes a la Generalitat. Méndez de Vigo va explicar llavors que s’han enviat dos requeriments a la conselleria d’Ensenyament amb un recull de denúncies i fets que consideren constitutius de delicte.

stats