Política 11/05/2018

Ciutadans: "La designació de Torra per part de Puigdemont és una declaració d'intencions"

El líder del PP censura el perfil "radical" del nou candidat i el PSC critica "l'aire de provisionalitat" de la investidura

Anna Mascaró
2 min
Inés Arrimadas ‘El cel de les illes Caiman’ Senior i el cor brutal

BarcelonaCiutadans i PP veuen en la candidatura de Quim Torra una maniobra de l'independentisme per mantenir la confrontació amb l'Estat. "La designació de Torra per part de Puigdemont és una declaració d'intencions", ha assegurat la líder de Cs, Inés Arrimadas, que ha definit Torra com un "radical que defensa un nacionalisme xenòfob" i un "titella" de Carles Puigdemont. En el mateix sentit s'ha expressat el líder del PP, Xavier García Albiol, que no creu que "aquest nomenament posi punt i final al Procés". El número u del PSC, Miquel Iceta, per la seva banda, s'ha mostrat preocupat per "l'aire de provisionalitat" de la investidura i ha rebutjat "aquesta mena de dualisme entre un govern a l'interior i l'altre a l'exterior".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el que han coincidit tots tres partits és a carregar contra els tuits antics –avui esborrats– de Torra en què feia al·lusions molt despectives als "espanyols". Els representants de les tres formacions li han exigit que es disculpi, però Arrimadas ha considerat que encara que demanés perdó els missatges l'invalidarien com a presidenciable perquè "pensa així".

Guerra oberta PP-Cs

La proximitat, després de tres intents, d'una investidura que pot ser efectiva també ha generat divisió entre el PP i Cs, que calculen quins són els següents passos que han de fer. Si el partit taronja aposta per mantenir el 155 mentre el nou Govern no demostri que acata el marc constitucional i l'estatut d'autonomia, el PP ja ha anunciat que el 155 es deixarà d'aplicar de seguida que es nomeni un nou executiu, malgrat que la Moncloa ha alertat que tornarà a "actuar amb fermesa" si el Govern "incompleix la llei".

Per a Albiol, la retirada del 155 "és automàtica", i ha considerat la proposta d'Albert Rivera una manera de "confondre la gent". "El que no pot ser és que Rivera es dediqui a enganyar la gent, perquè ell mateix ho va votar a l'octubre: la retirada és automàtica" quan es formi un nou executiu. "Li demanem una mica de serietat", ha sentenciat.

Arrimadas, per la seva banda, ha tornat a censurar que el govern de Mariano Rajoy no hagi recorregut al Tribunal Constitucional la delegació del vot de Carles Puigdemont i Antoni Comín, que podria facilitar la investidura de Torra en segona volta. "El govern d'Espanya haurà de donar moltes explicacions, perquè no entenem que no faci res perquè aquest senyor pugui ser investit tranquil·lament gràcies a la delegació del vot", ha sentenciat.

stats