Política 09/10/2018

Albiol defensa aplicar el 155 perquè la Generalitat "deixi d'estar en una situació de rebel·lia"

L'encara líder del PP avisa que si l'Estat no reacciona, la independència serà inevitable en 15 anys

Ara
2 min
El líder del PP, Xavier García Albiol, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl president del PP a Catalunya en funcions, Xavier García Albiol, ha defensat aquest dilluns l'aplicació del 155 perquè la Generalitat està en una situació de "certa rebel·lia". En una entrevista a TV3, ha assegurat que la intervenció de l'autonomia ha de servir "per recuperar la presència de l'Estat a Catalunya", que, al seu entendre, ha "retrocedit" des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. "O l'Estat es pren seriosament el que està passant a Catalunya o d'aquí 15 anys no hi haurà 155 que pari la independència", ha destacat el líder dels populars, que ha admès que li agradaria que "no s'il·legalitzi cap partit" perquè voldria dir que va tothom "en la mateixa direcció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol creu que ja s'estan produint prou actuacions perquè l'Estat apliqui el 155. Per exemple, "assumir acords al Parlament que són il·legals, com també la utilització que està fent la Generalitat dels Mossos és inadmissible", ha explicat. "Ara no veig el punt d'encaix, no soc gaire optimista. El govern de Quim Torra i Carles Puigdemont està buscant un altre 155 amb més intensitat no sé per què. En aquests moments hi ha un absolut bloqueig, de no moure's d'un plantejament que no és admissible, el d'un referèndum per separar Catalunya d'Espanya", ha diagnosticat.

En el repàs de la seva etapa al capdavant del partit, Albiol ha admès que "algunes decisions" del govern de Mariano Rajoy van "condicionar" el PP a Catalunya, tot i que compartien la "immensa majoria" de decisions. "La gestió del 155 l'hauria fet diferent. S'hauria hagut d'aplicar després dels plens del 6 i 7 de setembre. El president del govern, per sobre de l'interès del seu partit, va creure que s'havia d'arribar a un acord amb Cs i el PSOE", ha subratllat.

Ara Albiol deixarà l'acta de diputat un cop se celebri el congrés per escollir nou o nova presidenta, el 10 de novembre. De moment l'únic candidat és Alejandro Fernández, a qui Albiol ha donat "visibilitat política". "El vaig fer portaveu al Parlament i si finalment és l'únic candidat, tindrà el meu suport. Que hi hagin els candidats que vulguin però, al final del procés, hem d'anar tots a l'una", ha assenyalat.

Marca distàncies amb Vox

A diferència de Casado, Albiol ha rebutjat les propostes que va posar Vox sobre la taula en l'acte de diumenge passat a Madrid. El líder del PP a Catalunya ha anotat que l'extrema dreta és "minoritària" i que Vox "no és representatiu ni té espai", de manera que ha descartat que en un futur el PP hi hagi de pactar. Albiol ha dit que no està d'acord ni amb la deportació d'immigrants ni amb la supressió de les autonomies ni amb la derogació de la llei contra la violència de gènere.

Sobre Badalona, ha assegurat que vol pactar amb el PSC i Cs si té opcions de governar "i també amb altres partits". "Les prioritats no tenen a veure amb els criteris polítics que es puguin tenir i això em va permetre governar amb CDC", ha anotat, en relació als quatre anys que va governar. Sobre Barcelona, Albiol ha defensat que el PP presenti candidatura perquè ha considerat que el projecte de Manuel Valls "és a l'esquerra". "Nosaltres n'hem de presentar un de centredreta", ha subratllat.

stats