Política 28/07/2015

Albiol, un abanderat del discurs xenòfob per salvar el PP

El candidat del PP a les eleccions del 27-S fa 23 anys que es dedica a la política. Durant quatre anys ha estat alcalde de Badalona, una etapa polèmica per un discurs que criminalitzava els immigrants

Ara
2 min
El lema 'Netejant Badalona', de Xavier Garcia Albiol, va suscitar una enorme polèmica / ARA

BarcelonaEl PP ha escollit un gat vell de la política per intentar aguantar el tipus en les eleccions del 27-S davant un Ciutadans en auge. És un nou candidat, però no és una cara desconeguda. Xavier García Albiol (Badalona, 1967) fa 23 anys que es dedica a la política: des del 1991 és regidor del PP a l'Ajuntament de Badalona, d'on va ser alcalde del 2011 al 2015, no sense esquivar la polèmica. És militant popular des del 1989.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha ocupat la presidència del PP a Badalona (del 1990 al 1996 i del 2011 fins ara) i la secretària general del PP de Barcelona (del 1995 al 2000) i un reguitzell de càrrecs orgànics al PP de Catalunya: la vicesecretaria general d'organització (del 2000 al 2003), la secretaria de Política Municipal (del 2003 al 2005) i la vicesecretaria d'organització (2005 al 2008).

Amb estudis de Dret, també ha tingut responsabilitats més enllà de l'estructura del partit, com al consell comarcal del Barcelonès i a la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, ja fa quinze anys que és president del PP a la Diputació de Barcelona, on va ser el diputat encarregat de Salut Pública i Consum del 2011 al 2013, quan el PP va formar part del govern de l'ens municipal amb CiU.

Però de totes les responsabilitats polítiques, n'hi ha una que l'ha donat a conèixer arreu del país: ser alcalde de Badalona, la tercera ciutat del país. Contra tots els pronòstics va guanyar les eleccions del 2011 amb 11 regidors i guanyant en 28 dels 34 barris de la ciutat. El discurs desacomplexadament xenòfob, sobretot contra el col·lectiu romanès, li va valer una victòria que va repetir el passat 24-M amb un lema igualment polèmic: "Netejant Badalona". Un pacte de les formacions d'esquerres van arrabassar-li una alcaldia personalista i que dirigia amb mà de ferro.

De fet, el seu discurs racista el va fer passar pel jutjat. Se l'acusava d'un presumpte delicte d'incitació a l'odi i discriminació per uns pamflets electorals el 2010 que vinculaven els gitanos romanesos amb la delinqüència, però finalment va ser absolt pel jutjat penal 18 de Badalona en considerar que la intenció no era "injuriar" el col·lectiu sinó "posar de manifest un problema o aconseguir vots".

Sempre a punt per fer-se 'selfies' amb qui li ho demana, Albiol fa reunions als bars dels barris i s'acosta als barris més populars de la ciutat, els verdaders nius de vots del municipi. La seva alçada de 2.04 metres -va jugar a l'equip júnior de la Penya- no l'ajuda a passar desapercebut en una ciutat dividida en dos bàndols. El dia de la constitució del nou ajuntament, la plaça de la Vila va ser escenari de grans moments de tensió entre partidaris i detractors d'Albiol. O l'adoren, o l'odien. Ell, però, acostuma a reivindicar que fins i tot té votants independentistes que creuen en el seu projecte. Caldrà veure si estén la fórmula Albiol, tant polèmica però amb bons rèdits electorals, a la resta de Catalunya.

stats